Goatess, High on fire – En arena, Stockholm

0

Datum: 11/12 2016
En Arena har för ovanlighets skull doom metal, sludge metal och stoner-tema när High on fire och Goatess gästar huvudstaden. Söndagskvällen till trots är lokalen förvånansvärt välfylld med fantaster som äntligen har funnit ett vattenhål där det annars mest spelas death metal och black metal. Den uppsluppna stämningen till trots infinner sig aldrig riktigt känslan av stordåd på scenen. Goatess
Doom metal-kvartetten Goatess har, sedan Europaturnén i samband med andra skivsläppet Purgatory Under New Management (2016), legat lågt på gigfronten. Denna afton spelas alster från denna halvårsgamla skivan upp på hemmaplan för första gången. En tafatt publiksupport med spridda applåder råder under de 45 långdragna minuter då vi får bevittna professionellt musicerande som aldrig riktigt finner gnista. Sångaren Christian Lindersons mikrofon får bytas ut och ljudet på sången svajar, något han är påtagligt upprörd över. Prestationen som frontman är medioker och han lyckas inte blåsa liv i den ockulta stämning textraderna har potential att förmedla. Resterande musiker sluter upp och stämningen på scen tycks inte vara på topp. Om det beror av bandets långa liveuppehåll eller allmän julstress är oklart. Kort och gott är detta en lätt avdankad om ändå musikaliskt väl genomförd spelning.
Betyg: 6/10 High on fire
När det så är dags för sludge/stonergiganterna High on fire från Kalifornien har publikantalet i lokalen fördubblats. Ett sorl breder ut sig när en halvnaken Matt Pike (sång, gitarr) brölar in på scenen, spottandes och svärandes på bred amerikanska. Bandet har gjort sig kända för sin oerhörda musikaliska skicklighet och har sedan starten 1998 levererat sju högklassiga studioalbum. Knappt hinner Pike ställa sig framför micken innan bandet dundrar igång på betydligt intensivare nivå än förbandet. Material från hela diskografin får sin beskära del av rampljuset och en trots att svetten dryper och stämman stundvis sinar lyckas Pike bibehålla ett imponerande gitarrspel. Energin är på topp oavsett publikens respons. Veckoslutet till trots håller High on fire igång i en och en halv timme till skillnad från publiken som fläckvis tunnas ut. Även om stämningen stundvis är stöttande känns den avdankad mot slutet. När scenbelysningen slocknar glider band och publik obemärkt åt varsitt håll. Det märks att kvällen enbart är en i mängden för trion– och att det är söndagskväll för publiken.
Betyg:
7/10

Text: Andréa Hillgren
Foto: Sandra Thulin

Fler livebilder hittar du här – LÄNK

About Author