Mors Principium Est – Embers Of A Dying World

0
Mors Principium Est - Embers Of A Dying World
AFM Records
Släpps den 10 februari
Mors Principium Est grundades 1999 och har sedan dess agerat som levande bevis på att det visst går att göra melodisk death metal som inte är så mesigt och ointressant som många verkar påstå. Bandet har, föga förvånande, rötter i Finland. Med kombinationen brutal death metal och symfoniska ackompanjemang har de hittills pungat ut fem imponerande album.
Redan i början av inledande Genesis märks det att man är på väg att få uppleva något mäktigt. Syntharna, beatsen och kören av operaröster är på maxnivå, som om det vore en battalj mellan en techno-DJ och en klassisk orkester. Likt albumet Liberation = Termination (2007) är det elektroniska ett vanligt inslag i flera låtar. När Death Is The Beginning går igång tar bandet dock en helomvändning och blottar sin mjukare sida. En långsam skönsång samt melankolisk celloslinga är så gripande att man får sig en tår i ögat. Den försvinner dock snabbt när The Colours Of The Cosmos drar upp tempot med ett smaskigt riff och näst intill trash metal trummande.
Trots upptrappningen mot slutet måste det ändå konstateras att detta album känns betydligt långsammare än föregångarna utan att det för den del skull blir tråkigt att lyssna på. De elektroniska elementen gör upplevelsen än mer intressant, då bandet får dem att passa in förvånansvärt bra. Det enda som saknas är tempo och energi. Visst, vackra melodier är inte illa, men lite mer död hade inte skadat. Allt som allt är Embers Of A Dying World välarbetad, gripande och helt enkelt jävligt bra.
Betyg: 7/10
Spår:
1. Genesis
2. Reclaim The Sun
3. Masquerade
4. Into The Dark
5. The Drowning
6. Death Is The Beginning
7. The Ghost
8. In Torment
9. Agnus Dei
10. The Colours Of The Cosmos
11. Apprentice Of Death
Medlemmar:
Ville Viljanen – Sång
Mikko Sipola – Trummor
Teemu Heinola – Bas
Andy Gillion – Gitarr, programering

About Author