Kamelot- The Shadow Theory

0

Napalm Records
Släpps den 6 april

Bandnamnet till trots är Kamelot inga riddare av musik, snarare dess utmanare. Den progressiva gruppen utnyttjar sin fingertoppskänsla med väl valda delar från power metal och symfoni. Något som inte gynnar bandets i övrigt starka musik är den nya trummisen som snarare stjälper än gynnar låtarna med sitt entoniga bankande.

Albumet är från början till slut en välbehövlig käftsmäll riktad mot mänskligheten och fylld med överraskningar i form av psykologiska frågeställningar som pressar lyssnaren till det yttersta. Förra trummisen Casey Grillo lyser starkt med sin frånvaro, särskilt när ersättaren Johan ”Jo” Nunez (Firewind) mer och mer framstår som en pajas än trumspelare. Om det fanns en OS-gren som gick ut på att få cymbalerna att låta som bjällrorna på tomtens släde hade han kammat hem första pris. Trumspelet är mindre detaljrikt än vad det har varit på Haven (2015) och Silverthorn (2012) vilket gör att musiken inte berör på djupet. Låtmaterialet är varierande och hoppet mellan RavenLight som svagt påminner om Veil Of Elysium (Haven) till Static är stort men inte förvånande. Kamelot följer sina egna gamla fotspår, greppet om kärnan som utgör deras sound är hårt samtidigt som ett ännu större futuristiskt inslag sätter sin prägel. Instrumenten låter mer mekaniska när de symfoniska tonerna tar plats. Variationen i materialet gör det svårt att placera musiken inom en regelrätt genre. Frågan som uppstår är exakt hur långt man kan dra musiken innan den passerar gränsen för vad som går att lyssna på. Skönsjungande svensken Tommy Karevik (Seventh Wonder) har en trevlig röst som tyvärr inte kommer helt till rätta. Lite för ofta håller bakgrundsmusiken ett tempo och sången ett annat vilket skapar kaos kring fokuspunkten.

I pressmeddelandet står det att detta ska vara gruppens främsta försök någonsin att skapa ett banbrytande album. Ett försök som inte motsvarar förväntningarna. Guldkornen finns där men när bara fem av tretton låtar sätter sig (och de andra orsakar en inre stress) faller kvalitén. Istället får skivspelaren dra några extra varv på tidigare släpp i väntan på något värdigare.

Betyg: 6/10

Spår:
1. The Mission
2. Phantom Divine
3. RavenLight
4. Amnesiac
5. Burns To Embrace
6. In Twilight Hours
7. Kevlar Skin
8. Static
9. Mindfall Remedy
10. Stories Unheard
11. Vespertine (My Crimson Bride)
12. The Proud And The Broken
13. Ministrium (Shadow Key)

Medlemmar:
Tommy Karevik – sång
Thomas Youngblood – gitarr
Oliver Palotai – keyboard
Sean Tibbetts – bas

About Author