Abhorrence – Megalohydrothalassophobic (EP)

0

Svart Records
Släpps den 14 september

Visste ni att finska metalscenen en gång i tiden var hejare på att kränga ur sig äckligt smutsig death metal? Eller att de släppte demos på Hello Kitty-kassetter? Nu gör ni det. 1990 valde det lilla bandet Abhorrence att lägga ned verksamheten och delar av medlemmarna kom att hoppa på nystartade Amorphis för att erövra världen i ny skrud. Trots detta fortsatte något att röra på sig nere i dom leriga kryptorna. Något vägrade att dö och 2013 slogs portarna till mausoleet upp igen.

Det har länge varit osäkert om finnarna skulle våga sig på att skriva ny musik och nu när det äntligen har skett får man fråga sig själv om det går att lära gamla hundar att sitta. Det har tagit fem år för denna EP att se dagens ljus. Eller ska man kalla det havets kalla mörker? Namnet syftar nämligen på rädslan för öppet vatten och vad som kan gömma sig i det. Stämningen är precis som när finnarna lämnade den på 90-talet. Skivan öppnar med Intro: The Mesh som bara kan beskrivas som en skräckfilm. Olika talade partier läggas på varandra och skapar en ohörbar massa av ekon och mummel. Därefter brakar det till. Stundvis fylls musiken med tjocka ljudväggar av malande riff (Anthem for the Anthropocene), stundvis med släpiga doom metal-partier (The Four Billion Year Dream). Även rent psykedeliska drag har sin plats på skivan som i öppningen till The End Has Already Happend där någon tycks spela på en stålvajer djupt under ytan.

Abhorrence gör sitt bästa för att spela på lyssnarens nostalgikänslor utan att för den del skull bli förlegade. Tillräckligt mycket av det gamla ljudet är intakt för att återföreningen ska kännas berättigad och tillräckligt mycket nytt har adderas för att musiken ska kännas dagsaktuell. Denna 23 minuter långa EP är som taget ur skräckförfattaren H.P. Lovecrafts mardrömmar. Det finns inget mer att göra än att dyrka Dagon eller slukas i det onämnbaras enorma käftar.

Betyg: 8/10

Spår:
1. Intro: The Mesh
2. Anthem for the Anthropocene
3. The Four Billion Year Dream
4. Hyperobject Beneath the Waves
5. The End Has Already Happened

Medlemmar:
Jussi ”Juice” Ahlroth – bas
Kalle Mattsson – gitarr
Tomi Koivusaari – gitarr
Jukka Kolehmainen – sång
Waltteri Väyrynen – trummor

Text: Jimmy Wistrand

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.