Domgård – Ödelagt

0

Carnal Records
Släpptes 1 december

Det var ett tag sedan Grim Vindkall (gitarr, synt och sång) curlade ihop en ensemble inför ytterligare ett studioalbum med Domgård. Black metal-bandet som hamnade i blåsväder och skapade skandal har anor som sträcker sig tillbaka till sent 90-tal. Med två plattor bakom sig släpptes nyligen fullängdare nummer tre, under titeln Ödelagt. Som uppföljare till Myrkviðr (2012) utforskar musiken de mörkare aspekterna av urålådriga traditioner och nordisk mytologi.

De gånger ambientelementen flätas samman med black metal är det med en komposition som vet hur en synt ska bete sig. Helt utan att instrumentet drunknar eller dränker. Från första tonen av Ödelagt går gitarrslingan lika hypnotiskt som Horgalåten och inte ett fjun på kroppen skonas från ett  tillstånd av ståpäls. Titelspåret varslar om undergång och ligger på den postapokalyptiska skalan. Samtidigt visar samma mäktiga låt att det går att löpa amok i lugn och ro. Det här är trots allt ingen aggressiv platta. Atmosfären domineras snarare av mystik, smygande fasa och en vemodsfrekvens som slår i taket. I samma domedagsanda går Förgånget, låten som strider emot alla musikens lagar genom att aldrig tappa tråden eller bli trist under imponerande 16 minuters melankoli. Den svajiga ljudbilden är charmig, men ger öronen ett par tre chockerande upplevelser som bäst kan liknas vid ett plötsligt reklamavbrott. Däremot klär de primitiva takterna perfekt i ett nytt otvättat format och man har avancerat till ett raspigare ljud. Det är enkelt att hänga med i lyriken, nästan helt utan fusklapp, när Vindkall namedroppar några mer eller mindre svårgooglade B-kändisar ur Eddan och skaldar snyggt som en ättling till Snorre Sturlasson.

Ödelagt berättar om elaka antihjältar och en magi hämtad från seder gamla nog att vara samtida med renlav. Musiken osar så mycket ondska att den måste vara huvudingrediensen i receptet på hur mardrömmar blir till. Det behövs inte mycket instrumental ammunition för att dagens Domgård ska lyckas släppa lös Ragnarök!

Betyg: 8/10

Spår:

 1. Niþanvarþa
 2. Svartdjupets Lockelse
 3. Töckenhöljt
 4. I Geirröds Hall
 5. Aldar Røkkr
 6. Kynjagaldr
 7. Ödelagt
 8. Lögr Óðreris – Urblodets Trollmakt
 9. Grottkvinnans Hemlighet
 10. Sejdmannens Förbannelse
 11. Förgånget
 12. Ødhe Vi

Medlemmar:
Vindkall – gitarr, synt och sång
Mardröm – gitarr och sång
Hrimner – trummor och sång
Askar – bas och sång

About Author