Albumrecension: To Dust – State Of Nothing

0

To Dust är ett melodiskt Deathmetal-band från Lund som under 2012 släppt sin debutplatta ”State Of Nothing” som är inspelad i ”Studio Bengt” i Lund. Inspelning på produktion är verkligen imponerande för ett självsläpp, det här känns extremt välgjort rakt igenom och det är ett gäng kompetenta musiker och låtskrivare som kommit samman.

Man blandar vackra pianoslingor med blytunga gitarr-riff och har en skön dynamik med både tempoändringar och baktakt i rätt mängd. Kanske blir jag lite väl nostalgisk själv då den akustiska låten ”Remorse” inte låter helt olikt mitt förra bands akustiska ”No Remorse”, men jag ska försöka att förbise en sådan detalj då jag ger ett slutomdöme.

To Dust är ett färdigt band och kommer definitivt att hitta sin publik när de väl kommer ut på bredare front. Jag skulle tippa på att något skivbolag kommer att nappa på dem och nästa alster kommer med största sannolikhet ha ett bolag bakom sig. Om bolaget satsar så kan man komma långt på att bara lira musik, men man kan komma långt i alla fall om man själva är villiga att göra jobbet som krävs för sin egen marknadsföring.

När jag letar info om bandet finns extremt lite att hitta med en dåligt uppdaterad hemsida och en nystartad facebook, något som för mig och många andra är väldigt intressant när man hittar något man gillar. Har man ambitionerna att bli signerade så är det dessutom ingen nackdel att ha skaffat sig en bra publikbas att luta sig mot. Bandet är dessutom så pass bra att det bör går att lösa utan större ansträngningar.

Åter till plattan så finns det faktiskt inte mycket som jag stör mig på, utan hela arbetet känns extremt genomarbetat och låtarna är riktigt starka. En oväntad sak händer i låt 9 där den i övrigt Engelskspråkiga plattan byts mot svenska i ”Fruset Blod”. Jag gillar sånt, det bryter av och då sångaren Wendel har en röst som är tydlig så kommer texterna fram bra och det blir en cool effekt. Kanske som hebreiska för övriga världen, men vem förstår helt ärligt exakt vad Rammstein sjunger om?

Lite lustigt är att sista delen av plattan använder avgrundsdjup prat som effekt, vilket är en cool effekt, men den hittas bara där och inte på övriga plattan.

Totalt sett är det dock en mycket bra skiva och det låter inte ”debut” någonstans över den. Jag hoppas verkligen att bandet får den uppskattning de förtjänar. Gillar du ”The Haunted” gillar du förmodligen det här!

Länk till album

Betyg 9/10

Bandet består av:

Wendel: Sång
Emil: Gitarr
Sakis: Gitarr
Daniel: Synth
Jens: Bas
Andy: Trummor

About Author