Alestorm – No Grave but the Sea

0
Alestorm - No Grave but the Sea
Napalm Records
Släpptes den 26 Maj 2017
Alestorm är i sanning ett band av sitt eget slag. Är man inte familjär med dem sedan tidigare kan man föreställa sig just den sorts musik man hör fulla gäng på festivalcampingen skriksjunga mitt i natten. Med sin blandning av power/folkmetal samt humoristiska texter om ligister och alkohol har de gett ett ansikte år genren piratmetal. Fram har de seglat på succéns våg, och hemma i hamn har de en lojal skara fans som innerligt väntat på detta nya äventyr i ljudformat.

No Grave but the Sea drar igång med ett ståtligt trumpetande som snart ackompanjeras av Christopher Bowes (sång) karaktäristiska sång. Versen sätter sig likt en fästing på bakhuvudet och snart nog nynnar man med i den folkliga melodin. Likt Gloryhammer är låtarna nästan löjligt glada och melodiska. Speciellt låten Fucked with an Anchor är otroligt sing-along vänlig och får en att bekymmerslöst att hojta med i de grova förolämpningar till alla inom en halv kilometers radie. To the End of the World låter tyngre, med hjälp av Elliot Vernons (keyboard) hårdare skrän. Tyvärr kommer inga av låtarna upp i den episkt tunga nivån hos tidigare verk som Death throes the Terrorsquid (2011), där inslag av black metal framkallade ett ordentligt drag. Men det kompenseras av hur underbart energisk musiken ändå är. Treasure Island avslutar seglatsen med samma fästing till melodi från första låten, fast i en stilla akustisk version.

No Grave but the Sea bjuder inte på några direkta överraskningar. Låtarna består i stort sett av samma gamla uppsättning av låttexter om alkohol, och glada melodier på fiol eller trumpet, som man kan förvänta sig. Plattan är alltså inte något nyskapande, men varför ändra på ett underbart koncept? När det kommer till den perfekta musiken till party och plundring kan man lita på att Alestorm alltid står till tjänst.
Betyg: 7/10

Spår:
1. No Grave but the Sea
2. Mexico
3. To the End of the World
4. Alestorm
5. Bar ünd Imbiss
6. Fucked with an Anchor
7. Pegleg Potion
8. Man the Pumps
9. Rage of the Pentahook
10. Treasure Island
Medlemmar:
Christopher Bowes – Sång, Keytar
Máté Bodor – Gitarr
Gareth Murdock – Bas
Elliot Vernon – Keyboard, plåtvissla och sång
Peter Alcorn – Trummor

About Author