Alumrecension: The Fanellas – ”The Fanellas”

0

The Fanellas

Första tanken är – Vad i helvete är detta!?

Tänk dig att Kaisers Orchestra, Serj Tankian och Blues Brothers skulle sätta samman ett band där varje del fick lika stort utrymme…någonstans där hittar ni The Fanellas.

Bandet består av 3 killar från Västeråstrakten och kallar sig själv ”Ugly” vilket beskrivs som en krigsförklaring mot dagens tillrättalagda musik och artister mer än något egenhån mot det personliga utseendet.

Det självbetitlade albumet ”The Fanellas” släpptes under 2012 i egen tappning som sångaren och gitarristen Mikhail Akrawi producerat. Både inspelningsmässigt och produktionsmässigt håller det en riktigt bra kvalité, man har lyckats få in det skitiga sound man är ute efter under kontrollerade former och upplevelsen blir väldigt positiv.

Oundvikligen när jag lyssnar på vissa spår och mest kanske under ”Get The Message” så finns känslan av ett soundtrack. Det är en man som är jagad av maffia eller precis förlorat i poker i en film som ”Trainspotting” eller ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels”.  Hela plattan har den där soundtrackskänslan över sig och får man över en kopia till någon som herr Tarantino så finns nog alla möjligheter för ett spår med i kommande film.

Det märkligaste med denna skiva är att jag absolut inte kan bestämma mig för jag tycker, är det här helt genialt eller helt under isen? Hur ska jag kunna betygsätta något som vandrar hela skalan mellan 1-10 beroende på helt mitt mindset för stunden!? Oundvikligen så kan jag inte få nog, jag märker att jag hela tiden tar om skivan igen och igen. Nu vet jag inte längre om jag lyssnar för att det verkligen är bland det galnaste, skönaste jag någonsin hört eller om jag lyssnar för att bestämma mig.

Detta kommer därför att bli min första recension där jag inte kommer att sätta ett betyg – detta MÅSTE höras för att man själv ska få bilda sig en uppfattning om vad man tycker. Det är riktigt härligt att få höra ett band som går sin helt egna väg och gör något så originellt som The Fanellas. Låtar som ”Ugly”, ”Get the Message” och ”Until” kommer att snurra många varv i lurarna och troligtvis kommer jag att hitta fler favoriter framöver då de har en tendens att växa hos mig.

Sist på plattan ligger ändå en riktig favoritcover i KissRocket Ride”. Jag har själv gjort en cover på den och det är ett av mina absoluta Kiss-spår. Stor eloge till att ha letat upp och gjort just den låten som förtjänar all uppmärksamhet den kan få!

Så slutomdömet för denna platta blir tvetydiga galet/briljant! Ni får ett betyg någonstans mellan 1-10 och ALLA borde verkligen ge detta en chans. Jag tror stenhårt på att det finns en större publik för The Fanellas och jag tror framtiden ser ljus ut för Västerås-trion.

Ladda allt med The Fanellas från iTunes

Lyssna på Spotify


About Author