Ancient Bards – Origine (The Black Crystal Sword Saga part II)

0

Limb Music
Släpps den 25 januari

Italienarna i Ancient Bards vill med sin senaste platta  visa att de skulle kunna få självaste Carl Orff grön av avund. Med sin teatraliskt symfoniska power metal tar de  sikte på tronen i genren och levererar sin starkaste platta hittills.

Bandet fortsätter med andra delen i sin etablerade fantasyroman där en berättarröst för oss direkt in i handlingen. Ackompanjerat av symfonisk orkestrering, galopperande gitarrer, körsång, rasande solon och dubbelkaggar är det stora strider och Sagan om Ringen-stämning på framförandet.  Sara Squadrani (sång) gör en enastående insats plattan igenom och med sitt breda vokala spektra skänker hon stor variation till låtarna.  Från kraftfullt briljerande i slutet av Aureum Legacy till vackert mjuk i inledningen av Light. I bland annat andra halvan av Oscurità visar Daniele Mazza (keayboard/orkestrering) på enastående låtmakeri. Här låter han gitarristerna Claudio Pietronik och Simone Bertozzi duellera hårt mot sin orkester. Titanism är ett nummer i rasande fart med rejäl tyngd. Blandningen av arpeggion på gitarr, stråkar, körsång från medeltiden och Squadranis insats är majestätisk.  Avslutande The Great Divide är nära femton minuter lång, men blir inte tråkig för det. Uppdelad i tre olika delar, alla med olika fokus, hinner man inte tröttna på spektaklet.

På 2000-talet var det poppis att skriva episka fantasyalbum med orkesterarrangemang. Ancient Bards plockar därmed upp en gammal tradition som tills nyligen har fått ses som död även om landsbröderna i Rhapsody of Fire fortfarande huserar i krokarna. Till skillnad från andra band blir det dock inte dammigt, snarare raka motsatsen och som en gedigen ljudbok fortsätter sagan om den svarta kristallen att trollbinda.

Betyg: 8/10

Spår
1. Origine
2. Impious Dystopia
3. Fantasy’s Wings
4. Aureum Legacy
5. Light
6. Oscurità
7. Titanism
8. The Hollow
9. Home Of The Rejects
10. The Great Divide
Part 1 – Farewell Father
Part 2 – Teardrop
Part 3 – Il Grande E Forte Impero

Medlemmar:
Daniele Mazza – keyboard/orkestering
Claudio Peitronik – gitarr
Sara Squadrani – sång
Federico Gatti – trummor
Simone Bertozzi – gitarr

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.