Anvil – Pounding the Pavement

0

SPV/Steamhammer
Släpps den 19 januari

Att Anvil var framgångsrika på 1980-talet förvånar nog ingen, för det var fram till Pound for Pound (1988) som de visste hur man skapade refrängvänlig heavy metal. Dokumentärfilmen The Story of Anvil (2008) må ha återupplivat dyrkan hos deras gamla fans, och gjort att de idag kan leva på sin musik, men tio år senare känns varken den eller bandets 17 album som en livboj värdig detta sjunkande skepp. Fyra decennier i branschen är helt enkelt inte en garanti för kvalité.

Riffen är upprepningar av exakt samma tongångar och trummorna är trötta, inte ens Chris Robertsons basgångar kan rädda musiken från sömngångarläge. För att inte tala om att Steve ”Lips” Kudlows (sång, gitarr) vokabulär endast verkar sträcka sig till att upprepa refränger i evighet, snarare än att uppfinna hjulet på nytt och åtminstone försöka sjunga något som liknar en vers eller brygga.  Tempot må öka ju längre in på skivan man kommer, men upprepningarna är för många och låtarna går varken in eller ut, det är mer som en klibbig massa under skon man vill skrapa av för att kunna gå vidare. Soundet är inte tillräckligt tight och sången är enbart tjatig rappakalja. Förnedringen av det som en gång var är total, kanadensarna bjuder enbart på tröttsamma ekon istället för att lyfta fram de få saker som fungerar. Det finns ljuspunkter, som de gånger gitarriffen INTE låtar som ett gäng naglar mot en griffeltavla, men dessa dränks snabbt i Robb Reiners trumspel som kämpar i uppförsbacke. Även om basen desperat försöker knuffa upp maskineriet på toppen stjälper det, snarare än hjälper, helhetsupplevelsen.

Namnet Pounding The Pavement kunde inte ha varit mer opassande, för det enda ”pounding” som uppstår är när bandet fullständigt krossar sin chans till ett nytt genombrott. En gång i tiden var Anvil ett band som inspirerade Metallica till storhet. Idag borde någon bötfälla dem för att de tillåtits släppa en sådan katastrofal mix av tröttsam förvirring.

Betyg: 1/10

 Spår:
1. Bitch In The Box
2. Ego
3. Doing What I Want
4. Smash Your Face
5. Pounding The Pavement
6. Rock That Shit
7. Let It Go
8. Nanook Of The North
9. Black Smoke
10. World Of Tomorrow
11. Warming Up
12. Don ́t Tell Me

Medlemmar:
Steve ”Lips” Kudlows – sång, gitarr
Robb Reiner – trummor
Chris Robertson – bas

Text:  Gabi Mattsson

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.