Årets absolut bästa listor! Läs vad CrankItUp-Crew säger om 2011

0

Crew fick i uppdrag att skriva en bäst-i-år-lista, ramarna för detta uppdrag var vitt åtskilda och löd: ”Minimum fem poster och om vad som helst”.
Detta är vad ett Crew som inte är likt något annat på planeten levererade:

2011 enligt Jimmy Rimsby, skribent och fredsmäklaren i Crew:

När vi ser tillbaka på 2011 så kommer vi minnas det av en mängd anledningar. SAAB gick i konkurs, Nordkoreas diktator Kim Jong-Il avled, Göteborg får under en helg besök av både Iron Maiden och Big Four, ett antal stormar har dragit in över landet och vält träd och skog, det var elva plusgrader en dag i december, Metallica gör tillsammans med Lou Reed den mest utskrattade och hånade skivan i mannaminne – eller åtminstone sedan St. Anger. Sverige kvalificerar sig till EM i fotboll, USA dödade Usama Bin Laden, Spanien förbjuder rökning på offentliga platser, Dia Psalma och Dismember bestämmer sig för att sluta, japanska jordbävningar och kärnkraftverk som pajar, uppror i norra delarna av Afrika, Maud Olofsson avgår, Khadaffi dödas, Berlusconi avgår, hemska terrordåd i Norge och de svenska death metal-pionjärerna Opeth slutar att growla.

Men det har även gjorts mängder med bra musik detta år. Här följer min lista över de tio bästa skivsläppen detta år. Och jag börjar bakifrån, bara för att du ska behöva gå igenom hela listan.

10. Rise To Remain – City Of Vultures

Ett övertygande debutsläpp från ett band vi kommer att se massor av framöver. Lita på mig.

9. Wednesday 13 – Calling All Corpses

Trots att detta är Wednesdays sämsta släpp i karriären hittar plattan ändå in på årets topp 10-lista,vilket tyder på kvalitet.

8. The Devil Wears Prada – Dead Throne

Detta gäng gör sitt mest fokuserade släpp någonsin och lyckas klämma ur sig sitt bästa album sedan debuten 2006.

7. Nightwish – Imaginaerum

Nightwish, och inte minst Tuomas Holopainen, släpper ifrån sig något som visar på perfektion. Bandets senaste släpp är inget undantag, och får helt enkelt se sig slagna endast på grund av årets ovanligt hårda konkurrens.

6. Edguy – Age of the Joker

Just när jag på väg att räkna ut bandet så reser de sig på 9 och levererar albumet som borde ha kommit för flera år sedan.

5. Amorphis – The Beginning Of Times

Efter 2009-års lyckade släpp Skyforger så verkar bandets bana peka spikrakt uppåt. Detta är ett ännu ett mästerverk, om än inte lika starkt som sin föregångare.

4. Children of Bodom – Relentless Reckless Forever

Mycket finländskt på listan i år. Efter ett par halvdåliga skivsläpp återvänder Alexi Laiho med resten av Bodom-barnen för att skapa ett av de starkaste släppen i den finskspråkiga gruppens karriär. Hoppas de bara lyckas hålla sig på samma spår nu…

3.  Lou Reed & Metallica – Lulu

Hahaha, nej. Nu skämtar jag ju bara.
Den riktiga nummer 3 –  Jeudah – While We Sleep

När sångaren Jan Jämte från Khoma slår ihop sig med multi-istrumentalisten Kristian Karlsson (mest känd för sitt arbete med Pg.Lost) så kan det inte bli annat än ett lyckat samarbete. Det är vackert, stämningsfullt och gripande, inte minst tack vare Jan Jämtes otroliga stämband. En skiva att både digga, skratta och gråta till – den har helt enkelt allt.

2 – Dir en grey – Dum Spiro Spero

Trots att bandets hemland är mer hatat av Moder Jord än någonsin tidigare så fanns det fem stycken japaner som lyckades vända senaste tidens händelser till något vackert, om än mörkt. Titeln betyder ”Så länge jag andas finns det hopp”, och även om Dir en grey med detta album del för del försöker förstöra det sista av hoppet, så kan jag ändå inte låta bli att tro att det finns hopp kvar för landet. Åtminstone för deras musikscen.

1. Machine Head – Unto the Locust

Efter att år 2007 släppt, i mitt tycke, världens bästa skiva The Blackening så var oron stor inför detta släpp. Skulle dessa jänkare klara av att leverera igen? Svaret är ett tveklöst, rungande JAAAAA! Unto the Locust är minst lika bra som sin föregångare, om än inte ännu bättre, och ingen som gillar magiska riff, snabba trummor och musiker som ständigt utmanar sig själv kan stå emot detta. Tveklöst årets bästa albumsläpp.————————————————————Johan Jakobsson, ägare och slavdrivare med stor piska listar topp-fem…allt…?1) Crank Crew

2) Crank It Up

3) 2012

4) 2011

5) 2013————————————————————De fem bästa skivorna 2011 enligt Kristian Forsell, skribent och professionell hatare:1. Sixx AM – ”This is gonna hurt”

2. DeathDestruction – ”DeathDestruction”

3. Evergrey – ”Glorious Collision”

4. Cipher System – ”Communicate The Storms”

5. The Unguided – ”Hell Frost”————————————————————–Topp-5-listor av Jonas Madman Persson, skribent och fotograf plus bollplank för allt. Han ska alltid vara värst så av Jonas får vi SJU stycken listor:Topp 5 Bästa konserter 2011:

Dan Baird’s Homemade Sin – Kulturbolaget

The Ark – Malmöfestivalen

Brit Floyd – Kulturbolaget

Bonafide – Kulturbolaget

Bob Hund – MalmöfestivalenTopp 5 Sämsta konserter 2011:

Monster Magnet – Kulturbolaget

Wolves Like Us – Kulturbolaget

Maskinen

Hardcore Superstar – Malmöfestivalen

Iron & WineTopp 5 Bästa skivor 2011:

Machine Head – Unto The Locust

Megadeth – Th1rt3en

Mastodon – The Hunter

Timbuktu – Sagolandet

General Knas – Kärlek och Revolt!Topp 5 Sämsta skivor 2011:

Metallica – Lulu

Metallica – Lulu

Metallica – Lulu

Metallica – Lulu

Metallica – LuluTopp 5 Önskekonserter 2012:

Rage Against The Machine

Metallica

Black Sabbath

Iron Maiden

Lamb Of GodTopp 5 Filmer 2011:

Blue Valentine

Drive

Harry Potter and The Deathly Hallows – Part 2

The Skin I Live In

Midnight In ParisTopp 5 Justin Bieber 2011:

Drummer Boy (featuring Busta Rhymes)

Fa La La (featuring Boys II Men)

Baby (featuring Ludacris)

Never Let You Go

Up————————————————————–Annika Arve, skribent/miniperson/utvikningsbrud/intervjuare, lista topp 5 från året som gått:1. Crank it up – Såklart!

2. Öl – Oh, my beloved golden liquid

3. Sonisphere – Eh, ja.

4. Barcelona

5. Julkortsfotografering – Nakenfest 😀—————————————————————Killen i Skåne som fåordigt får saker att ske likt den rockchef han är, Mattias Petersson, listar topp 10 metalsläpp 2011:Megadeth – Th1rt3en

Vader – Welcome To The Morbid Reich

Endstille – Infektion 1813

Craft – Void

Oz – Burning Leather

Arckanum – Helvítismyrkr

Belphegor – Blood Magick Necromance

Toxic Holocaust – Conjure and Command

Screamer – Adrenaline Distractions

Taake – Noregs Vaapen———————————————————–Emma Morén som är mästerfotograf, magiker och yppig pinuppa listar de bästa live-shower hon har bevittnat 2011:

1. Amon Amarth, Tyrol

2. Cavalera Conspiracy, Metaltown

3. The Black Dahlia Murder, Metaltown

4. Machine Head, Arenan

5. Vicious Art, Club Distortion

6. Watain, Münchenbryggeriet

7. Bleeding Utopia, Sigurdsgatan 25

8. Metallica, Big 4 på Ullevi

9. Slayer, Big 4 på Ullevi

10. Arch Enemy, Metaltown—————————————————————–Niklas Friberg är snokare och nyhetsankare vilket leder till en lite mer seriös lista.

2011-års mest uppmärksammade dödsfall:2 maj – Usama bin Ladin, 54, saudisk terroristledare, grundare och ledare av al-Qaida.

23 juli – Amy Winehouse, 27, brittisk soul-, jazz- och R&B-sångare.

5 oktober – Steve Jobs, 56, amerikansk entreprenör, grundare av Apple.

20 oktober – Muammar al-Gaddafi, 69, libysk militär, Libyens ledare 1969–2011.

17 december – Kim Jong Il, 69, nordkoreansk militär, Nordkoreas ledare sedan 1994.—————————————————————–Mike The Dyke a.k.a Mika Maneater Sandell a.k.a KissAss som enligt egen utsago är ”världen bästa Mika” (detta stämmer då Mikisen mästrar skrivandets och fotografins konst) listar årets bästa album 2011:1. Nightwish – Imaginaerum

2. Trivium – In Waves

3. Five Finger Death Punch – American Capitalist

4. Korn – The Path of Totality

5. Nickelback – Here and Now——————————————————————-Viktor Skatt är skribenten som trots en hög IQ inte alltid fattar ett skämt och som kommer att bli fly förbannad över denna presentation!Myten, mannen, egot listar här 2011 års bästa plattor:
5.  Uriah Heep
Kommentar: Vi bjuds inget nytt, men Uriah Heep står alltid för kvalitet. Som en vis man sa efter deras konsert i Göteborg senast: ”Det är lika svårt att bli besviken som överraskad”.
4. Status Quo – Quid Pro Quo
Kommentar: Ett oförskämt vitalt verk av ett av få nu levande band som släppt nytt material i imponerande 6 årtionden. Status-svänget sitter så djupt i ryggmärgen att det är skrattretande, men trots detta så är de på hugget och levererar intensivt riffande.
3. Saxon – Call To Arms
Kommentar: Saxon har verkligen hittat tillbaka till det konceptet som gjorde dem framgångsrika. Det överdrivet metalliska soundet har ersatts av gammaldags, riffbaserad heavy metal-tuffhet från arbetarklassen.
2. Katana – Heads Will Roll
Kommentar: Göteborgsbandet Katana går tillbaks till 80-talets hjältar Accept, Iron Maiden, Judas Priest och kryddar med lite asiatisk krigarsjäl och starka melodier. Inte ett svagt spår.
1. Bullet – Highway Pirates
Jag bugar inför den heavy metal-demon som tagit Småländska Bullets själar i besittning, och givit dem talangen att återigen överträffa våra högt ställda förväntningar. Låtskrivandet och musicerandet är på en ännu högre nivå än tidigare, produktionen är superbt övermäktig, och låtarna håller högsta kvalitet. Det är den perfekta kombinationen av Heavy Metal och Rock N Roll, där varken hårdrockens tuffhet eller Rock N Roll-svänget behöver stryka på foten för att framhäva det andra.
Gitarrsoundet är något av det bästa jag hört, bettet i varje ackord klöser sönder ansiktet på undertecknad.
Bara att höja och kapitulera, all hail.—————————————————————-SnuskTottie är skribent och intervjuare men även en kameleont som förvandlas till Tottieleinen när det är dags för en Kryssi!

Festivalsommaren 2011 enligt Tottie:1. Wacken Open Air

Motivering: Alltid bäst i alla kategorier.

2. Getaway Rock Festival

Motivering: Hamnar på en andra plats på grund av den sköna stämningen och att den inte hunnit bli så stor ännu. Härligt väder, bra band, hyffsat fräscha bajamajjor, lätt att ta sig längst fram på spelningarna för att det inte är för mycket folk, schysst öltält just mellan de två största scenerna och en skön camping. Fortsätt så!

3. Metaltown

Motivering: Första året med camping. Dåligt organiserat med bussar till och från stan. Bodde man på campingen var det dock mycket bra och nära till festivalområdet. Grymt bra spelningar men ett minus för regnet, kylan och blåsten som förstörde partystämningen lite…

4. Skogsröjet

Motivering: Riktigt mysig liten festival mitt ute i skogen. Hamnar på fjärde plats för att den ligger så sent på året. Det är iskallt på nätterna i mitten av augusti i Sverige. Jag frös ihjäl flera gånger under denna festival…

5. Peace & Love

Motivering: Absolut inte årets sämsta festival EGENTLIGEN. Däremot…. För mycket folk, köer ÖVERALLT (oavsett om man ska in till campingen, till en bajamaja, hämta vatten, borsta tänderna, gå in på festivalområdet, köpa mat…), stekande sol hela dagarna, mestadels oerfarna 16-åringar på campingen som inte vet hur man beter sig på en festival och extremt långt att gå överallt. Det är väldigt synd att de alltid bokar så bra band att man måste ta sig dit även fast man inte tycker om den egentligen…—————————————–Redaktionens PRAO-elev som gärna kallar sig Skjutjärnsreporter gjorde en speciell lista

Top 5 filmer från 80-talet som fortfarande funkar:

1. The Goonies – 1985 (http://www.imdb.com/title/tt0089218/)

2. War Games – 1983 (http://www.imdb.com/title/tt0086567/)

3. Die Hard 1 – 1988 (http://www.imdb.com/title/tt0095016/)

4. Back To The Future – 1985 (http://www.imdb.com/title/tt0088763/)

5. Rambo – 1982 (http://www.imdb.com/title/tt0083944/)

Bubblare:

Blade Runner – 1982 (http://www.imdb.com/title/tt0083658/)——————————————–Kim Frost, mannen som med en ängels tålamod ser till att allt flyter på Crank It Up, som skriver på guldtangentbord och redigerar videor mm har varit på KONSER’T!

Årets mest minnesvärda stunder framför scenen:

1. Foo Fighters, Nalen 4e mars.

Tiden och energin som lades för att komma in och att det utan snack var värt det höjde ytterligare.

2. Katatonia, Göta Källare 12e december.

20-årsjubileum och över 2,5 timme musik med en hel uppsjö gäster och överraskningar. Att det dessutom helt suddade ut minnet av 2010 års mardröm på samma scen höjde ytterligare.

3. Rob Zombie, Sweden Rock 10e juni.

Alla dessa års väntan och beviset på hur bra det var när det funkade även i dagsljus.

4. Ghost, Muskelrock 4e Juni.

Förvåningen över hur bra detta funkar även live och dessutom på en dansbana i de småländska skogarna. Det blir inte mörkare än så.

5. Monster Magnet, Göta Källare 16 november

Den kritiserade växande kroppshyddan kan inte mäta sig med storheten i Daves framträdande. Ingen bryr sig när han är i så bra musikalisk form.————————————————————————Dave, den där typen som tror att hon är cool, tror att hon gör saker likt en baws och dessutom har ett töntigt smeknamn, listar de mest minnesvärda intervjuer hon har fått äran att göra i år:

1. D-A-D – favoriter sedan länge med medlemmar som visade sig vara riktigt mysiga allihopa. Rockklassikerkryssningen. Tyvärr gick den inte att publicera pga problem med ljudet.

2.THE SCAMS på Muskelrock. Tobias Anders klassiker ”Jag kan inte hoppa, jag kommer kräkas” bredvid studsmattan är ett vackert minne.

3. BADMOUTH på Skogsröjet, jag skrattade mig harmynt.

4.Toumas Holopainen från Nightwish som var en mäktigt intim intervju vilket jag tycker syns på det färdiga materialet.

5.Agnostic Front, på det utbrända fartyget intill Getaway Rock Festival, Vinnie gav en show som jag sent skall glömma.

6.Electric Boys på Skogsröjet där jag gjorde en minnesvärd tankevurpa med Hips n’ Lips (Eller Lips n’ Hips…?) med Andy och Conny.

7. Arch Enemy på Tyrol med en magnetiskt vacker Angela Gossow.

8. Devildriver med en fantastisk Dez inför spelningen på Hovet.

9. Trivium på Hovet med Corey och Paolo. ”The Sexy Half”.

10. De Van som bjöd på hela paketet i logen på Pub Anchor.—————————————————-Vårt lilla skrivande smuggelgods Ahmed Jelaca skriver en mycket utförligt mini-krönika, som alltid är han mycket dedikerad det han gör!2011 var ett intressant år, men var det metal?

Låt oss ta reda på det.Varje ung man kommer någon gång till en punkt då han känner att han behöver sammanfatta sitt liv på något sätt, eller kanske bara en del av sitt liv. Det är nu dags för mig att sammanfatta det gångna årets bästa musikaliska upplevelser. Jag tänkte vara tråkig och göra en lista på de tio bästa albumen eller konserterna som år 2011 har bjudit på, men jag bestämde mig istället för att göra en lista på de mest minnesvärda albumen och konserterna i år, men även andra saker som jag anser är relevanta.

10: Dream Theater – A Dramatic Turn of Events

De progressiva metalgubbarna i Dream Theater förlorade sin trummis Mike Portnoy efter mer än två årtionden och självklart så var de tvungna att ersätta honom. De testade några av världens bästa trummisar, men till slut fick Mike Mangini jobbet som bandets nya skinnpiskare. Resultatet efter flera månaders jobb i studion är plattan A Dramatic Turn of Events, och jag måste säga att jag är imponerad. Riktigt bra.

09: Eldrimner live på Stars ’n’ Bars, Göteborg

Detta år blev det tyvärr ingen festival för mig över huvud taget. Inte en enda. Men jag ska inte klaga i och med att jag faktiskt har fått se Eldrimner tre gånger i år. Den första gången var den 1a juli i Göteborg när jag själv var där med mitt band och spelade. Jag måste erkänna att jag var väldigt imponerad redan när Eldrimner soundcheckade, för att inte tala om själva spelningen. Det var en upplevelse i sig kan jag lova. Det var ärligt talat mer energi än vad ett så ungt band ska kunna utstråla. Eldrimner får självklart en plats på min lista.

08: Rhapsody of Fire – From Chaos to Eternity

Dessa italienare vet var skåpet ska stå. När man pratar episk power metal som för tankarna till Tolkiens universum så tar dessa män definitivt priset. Bandet har inte en enda gång släppt ett dåligt album, även om vissa har varit mindre bra än andra, men detta är helt klart ett av de bättre. En väldigt episk platta för den inbitne och true power metal-nörden. Köp!

07: Born of Osiris – The Discovery

I ärlighetens namn är jag inte mycket för deathcore och metalcore över huvud taget men det finns något enstaka band i dessa subgenrer som lyckas sticka ut tillräckligt mycket för att mitt intresse ska väckas till liv. Born of Osiris är ett av de banden. Dessa unga pojkar lyckades öppna mina ögon (öron?) när jag fick höra någon låt från tidigare plattan A Higher Place, men det var inget spektakulärt. Senaste alstret, The Discovery, är dock något som man nästan vågar kalla för ett mästerverk. Men bara nästan. Dock är denna platta helt klart värd att kollas in. Riktigt bra grejer för de som gillar modern progressiv metal av den hårdare skolan.

06: Mastodon – The Hunter

Amerikaner kan sin metal, det är det inget snack om. Men det finns band som är duktiga och band som tar musiken till nya höjder för varje skiva de släpper. Mastodon lyckas ännu en gång få mig att tappa hakan med ännu ett monstruöst släpp. The Hunter är ett mästerverk utan dess like. En platta i en klass för sig som inget annat band någonsin kommer komma i närheten av, just för att de är så unika och att de gör sin grej så otroligt bra. Detta, mina vänner, är konst.

05: Marionette – Nerve

Här har vi ett gäng grabbar som väldigt få i Sverige ger en ärlig chans, vilket jag personligen tycker är otroligt synd i och med att det finns potential och talang så det räcker och blir över, och det hörs verkligen när man lyssnar på senaste plattan Nerve. Här har vi modern melodisk death metal som slår det mesta i dagsläget, faktiskt. Här har vi popiga metallåtar som utan problem skulle kunna spelas på bandit rock, men samtidigt har vi benhårda spår som kan dra igång en moshpit på ett par sekunder. Kan detta vara årets bästa skiva? Mycket möjligt.

04: Devin Townsend – Deconstruction

Det finns inte många som inte känner till Devin Townsend. Han var frontman i det nu nedlagda bandet Strapping Young Lad och nu kör han solo. Musiken är dock, om möjligt, ännu mer episk än tidigare. Deconstruction är, som väntat, en resa genom en magisk värld som endast kan hittas i Devins magiska sinne, eller på spotify om han gör musik av det hela. Plattan handlar dessutom om en helig cheeseburgare som har svaren på alla världens hemligheter. Ja, det säger väl allt. Eller? Gör dig själv en tjänst och lyssna. Du kommer inte ångra det, jag lovar.

03: Watain live på Münchenbryggeriet, Stockholm

De som känner mig vet att jag är ett rätt stort black metal-fan. Då är det kanske inte så förvånande att just denna spelning hamnar på min lista. Men det beror inte bara på Watain kan jag lova. Förbanden, The Devil’s Blood och Malign, hjälpte till att göra denna konsert till något omänskligt bra. Detta var en kväll av svart magi när den är som bäst. Black metal och satanisk rock i en underbart vidrig harmoni. Men det bästa med denna kväll var faktumet att Malign spelade för första gången på hela tolv år. Magiskt, minst sagt.

02: Meshuggah live på debaser medis, Stockholm

Det här är en kväll jag aldrig kommer glömma. Jag saknar nästan ord så jag ska fatta mig kort. Meshuggah är ett band som jag inte kan beskriva med ord. Att se dem live var otroligt. Lyssnar man på Meshuggah så vet man hur svårt det är att beskriva det här bandet med ord, så för att inte spy en massa rappakalja så säger jag bara att det var riktigt jävla grymt.

01: Katatonia live på Göta Källare, Stockholm

Katatonia är ett band som har varit vid min sida så länge jag kan minnas. Att få se dem live för första gången var minst sagt känsloladdat. Att de dessutom firade tjugo år den kvällen med att spela Last Fair Deal Gone Down i sin helhet, plus en massa andra godingar, gjorde det hela så mycket bättre. Jag ska inte försöka överanalysera detta i och med att det bara kommer bli väldigt fel då. Det jag vet är att detta var årets utan tvekan bästa musikaliska upplevelse. Det var en helt klart perfekt kväll.

Där har ni det. De tio mest minnesvärda upplevelserna jag har haft i musikvärldens 2011. Jag vet inte hur många som håller med mig, men jag hoppas bara att ni har haft ett lika bra år. Nu borde jag kanske svara på frågan som inledde hela kalaset, och jag svarar helt klart ja. År 2011 var, tro det eller ej, väldigt metal. Med detta önskar jag er ett gott nytt år och jag hoppas att nästa år blir minst lika bra.——————————————————Saga, vår BOSS Göteborg som fotar och skriver, som framförallt är den sötaste av sötnosar (om du är snäll).

Top 5 festivalminnen:1. Hela kalaset med Monster Magnet på Getaway.

2. Avenged Sevenfold på Metaltown, det talar för sig själv…

3. Känslan av att sova i världens bästa buss under duntäcke och tak på Sweden Rock Festival vetandes att det var ruggigt och kallt för en hel del besökare.

4. Personalen tillsammans med besökarna som i år igen gjorde Skogsröjet till Sveriges mysigaste festival.

5. Alla artister som gjorde husbilen till världens bästa häng på Rockstad Falun.————————————————–SÅ. Crank It Up har gett er 2011 på vårt eget sätt!

Vi önskar er alla ett strålande 2012!

About Author