Artax Film – Music, Blood and Spirit

0

cecilia 01Släpps som VOD den 10 februari
När dokumentärer djupdyker i strofen “att leva på dina djupaste intressen” görs det oftast i ett berättarspråk som går i dur. När vi djupdyker in i Watains varglya (deras gamla replokal) sätts tonskalan i psykologiskt moll. Trots detta är grundkonceptet detsamma; en svart häst som piskar sig själv blodig för att kunna leva på sina drömmar och ideal. En okänd utmanare som överraskande nog tar hem segern.

Music, Blood and Spirit är den tredje delen i trilogin Blood and Spirit. I denna del ger vi oss in i Watain-sångaren Erik Danielssons lätt bisarra och spirituella värld. Från hans första stapplande steg och kassetter med The Beatles och Rolling Stones, till de tyngre åren i åtta-nio års ålder med Metallica och Guns’n’Roses för att slutgiltigt bege oss in i det universum som går under epiteten black metal. I ett förvånansvärt öppet berättande om hans syn på världen och det spirituella blir det mer än väl tydligt att kändisskapet aldrig har varit ett eftersträvat ideal. Vissa människor är helt enkelt födda till att spela musik. Genom ett färgfilter av smolkig gråskala och varm sepia hinner dokumentären ta slut innan den egentligen hann börja. Å andra sidan blir det aldrig tråkigt utan intresset hålls ständigt på en hög nivå.  Utnyttjandet av färger, toner och konst är det som verkligen får filmen att lyfta. Från de första minuternas dystra nyanser till de bleka naturscenerna mot berättelsens sluttamp finns det ständigt en röd tråd.

Med ett pragmatiskt berättande indelat i pedagogiska kapitel har producenten Claudio Marino med enkla medel skapat en intresseväckande dokumentär. På cirka 23 minuter lyckas mannen rama in ett lugnt objekt där rituella trummor komponerade av Treha Sektori förhöjer stämningen. De väl valda bakgrundsbilderna skapar en atmosfär som passar den elitism som Eriks person verkar drypa av. Rent faktamässigt bjuder däremot dokumentären inte på något nytt. För den som har läst de senaste årens större intervjuer med Watain har det mesta redan avhandlats både en och två gånger. Istället lyckas Claudio belysa de små saker som aldrig kan återskapas i en text. Det är i Eriks kroppsspråk, i de fundersamma veken i pannan och hans fokuserade blick när han skrapar fram bokstäver på ett vitt ark som styrkan ligger. Det är i frontmannens avslutande pillemariska leende som detta personporträtt blir något unikt.
Betyg: 7/10

Fakta:
10 februari släpps Music, Blood and Spirit som Video on Demand (www.musicbloodandspirit.com), målet är även att få ut DVD:n med hela trilogin under mars (www.artaxfilm.com).

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.