Artists United Against Bullying-Mobbning pågår även inom musiken

0

Många förknippar mobbning med skola och utbildning men mobbning har inga begränsningar. Någon som har engagerat sig i frågan är den forna In Flames och Cyhrabasisten Peter Iwers. För att uppmärksamma organisation släpptes singeln Hero på egen hand då de skivbolag som kontaktades inte var intresserade av att släppa något pro bono.

Du och gitarristen Paulo Mendonca grundade ArtistsUnited Against Bullying och släpptenyligen singeln Hero.

 – Vi grundade Artists United Against Bullying för några år sedan med syfte att skapa en trygg plats för de som är drabbade av mobbning. Det är ett enormt problem som måste belysas och därför släppte vi låten Hero. När man pratar om mobbning är det oftast det klassiska scenariot många refferar till, en person som ser lite annorlunda ut och några tuffa snubbar som bråkar. Men det finns många fler former av mobbning, den medvetna och den omedvetna. 

Vad menar du med medveten och omedveten mobbning?

 – Ibland så yttrar sig någon på ett sätt och säger saker som de inte förstår att någon tar illa vid sig av, det är omedveten mobbning. Den medvetna är när man vet om att man gör någon illa med handlingar eller ord. Det finns överallt, på arbetsplatsen, skolan och även inom musikvärlden.

Har du själv blivit utsatt för mobbning under din musikkarriär?

 –  Ja det har jag. Både personligen och saker jag sett ske. Men mina erfarenheter gällande mobbning i skolan är av den klassika sorten. Jag blev slagen och retad så till slut bytte jag skola och fick en nystart. Där kände ingen mig och då kunde jag skapa min egen identitet utan förutfattade meningar.  Jag träffade faktiskt en av de som mobbat mig för några år sedan och han frågade varför jag bytte skola för han visste inte det. Då förklarade jag för honom att det var på grund av honom och hans handlingar vilket knäckte honom. Han hade inte förstått att det han gjorde orsakade mig skada, det var ju bara skoj enligt honom.  Angående mobbning i musikvärlden så finns det många som beter sig illa medvetet och sätter sig över andra. På något konstigt sätt försöker de få sig själva att må bättre genom att trycka ner någon annan eller projicera över sin egen osäkerhet. Det finns många anledningar bakom ett beteende.

Hur gjorde du för att läka efter den upplevelsen?

 – Jag visste inom mig att jag var bättre än vad de försökte intala mig att jag inte var och att jag hade ett värde ingen kan ta ifrån mig. Musiken hjälpte mycket och fick mig att börja drömma om vad jag ville bli. Jag kunde sitta på pojkrummet och läsa texter i timmar, det blev min tillflykt. 

Ibland utsätts personer för så svåra trakasserier att de väljer att avsluta sitt liv. Är det något ni engagerar er i att förebygga?

 –  Vi är inga experter men vi försöker att finnas till för alla om de så önskar. Absolut så engagerar vi oss genom att vara en antimobbning-grupp samt via vårt forum på exempelvis Facebook och Instagram. Det finns inga gränser för vad vi engagerar oss i men är det någon som känner att de vill ta sitt liv så måste vi hänvisa till någon som kan detta bättre. Vi är givetvis alltid ett stöd men inte på professionell nivå. Vi har hittat vårt sätt att göra det på, genom att vara en vän. Något vi tycker är viktigt är att våga prata om det man utsätts för och skammen som man känner som drabbad. Jag berättade inte för någon när jag var tio år gammal utan det var min mamma som märkte det. Så är du utsatt för mobbning så skriv ett mail till oss eller prata med någon annan, känn ingen skam för att någon bestämt sig för att du ska bli deras hackkyckling. Jag måste även uppmana till era läsare att om det är någon av er som känner att ni vill avsluta ert liv så försök att prata med någon. Jag lovar dig att det kommer bli bättre. Du är inte den som de säger att du är, du är din egen. 

Du är ett ganska välkänt namn efter dina år med In Flames. Tror du att det har underlättat för er att nå ut till människor?

 – Ja, det är lite så jag också tänker. Jag är en stor tatuerad och skäggig hårdrockare som kanske inte ser ut som att jag har blivit mobbad och att jag även blivit utsatt för det i vuxen ålder.

Varföär detta ett ämne som många väljer att blunda för?

 – För att de är rädda att själva drabbas om de säger ifrån tror jag. Utan att nämna namn så kan jag berätta att jag har varit med om flera situationer som vuxen nänågon betett sig illamot en person. Då har jag eller någon annan sagt ifrån och så klankar personen i fråga ner på oss istället. Men det är så viktigt att säga ifrån! Egentligen borde det vara straffbart att mobba någon eftersom det är psykisk och fysisk misshandel.

Ni har även fått hjälp av bland annat Freak Kitchen, Anthrax och Lamb Of God som har uppmärksammat er organisation.

 – Genom åren har vi träffat på mycket vänner och en av dem, Neil Lim Sang hjälper oss att ta kort med gemensamma musiker och artister med vår logga. Ett fint sätt för dem att visa att de stöttar vår organisation och kampen emot mobbning. Musiker som tror på projektet och helt enkelt vill sprida ordet och få andra att tänka på det.

När jag lyssnade på Hero var det som att få både mobbaren och den mobbades perspektiv.

– Jeff Scott Soto (TalismanW.E.T) som sjunger, skrev texten utifrån precis det du nämner. På Hero sjunger han och tanken är att ha fler gästsångare och sångerskor på nya låtar framöver där hen sätter sin prägel på låten. Vi har lite fler låtar som vi arbetar med men jag kan inte avslöja något mer. Det kommer däremot inte bara vara rock och hårdrock utan även kanske death metal och lite hårdare musik. Det beror helt och hållet på vem artisten äoch vad hen vill göra. Vägen hit har inte varit lätt eftersom alla inte har velat stödja detta. Det gällar att samtidigt hitta rätt samarbetspartner. Nu släppte vi Hero själva eftersom de skivbolag vi pratade med hade svårt att motivera ett projekt där alla intäkter skulle gå till välgörenhet. 

På vilka sätt kan man visa sitt stöd för er organisation?

– Berätta gärna om oss, dela vår sida på sociala medier och lyssna på musiken. Framförallt, tänk på hur du beter dig mot andra. Vi vill jättegärna komma ut och prata på skolor och arbetsplatser längre fram, det är ett mål som vi har

About Author