Axxis – Monster Hero

0

Phonotraxx Publishing
Släpps den 5 oktober

Trots avkrokar in på power metal-territorium kring mitten av 2000-talet är Axxis återigen inne på den trallvänliga heavy metal som de började med i slutet av 80-talet. Från klämchecka AC/DC-doftande partyspår till eftertänksamma politiska texter balanserar tyskarna stadigt på kanten mellan det fåniga och det allvarliga. Det är faktiskt synd och skam att denna kvintett fortfarande får stå i de mer välkända tyska hårdrockbandens skugga trots 30 års harvande och genomgående hög lägsta kvalité.

Låtskrivaduon Harry Oellers (keyboard) och Bernhard Weiß (sång) fortsätter den resa de inledde kring 2014 med att ta sig tillbaka till rötterna. För den som har hängt med sedan 80-talet blir det ett kärt återseende av den där typiska tyska munterheten och glimten i ögat som alltid utmärkt Dortmund-sönerna. Vare sig det är klämchecka All I Want Is Rock eller Rock Is My Religion är allsången igång redan på andra upprepningen av refrängen. I kontrast blir Gonna Be Tough en dänga där Bernhards nasala röst uppmuntrande men bestämt peppar en vidare som om han vore en personlig tränare på gymet. Däremot är det inte bara glatt öldrickande och solsken i bägaren. Den mörkare stämningen som återfinns i bland annat titelspåret och låten Firebirds texter väger upp för den stundom lite allt för glada munterheten. Med en lätt flört åt Utopia (2009) passar nämligen gruppen på att plocka med sig även de lyssnare som tillkommit de senaste tio åren.

Från rock’n’roll till heavy metal. Detta är ett klassiskt Axxis-album som trotsar generationsgränserna. Inte bara har bandet hittat tillbaka till sina tidiga rötter utan de har även fått till en snits och finess som gör dem dagsaktuella. Är detta deras starkaste album i diskografin? Nej, där ligger verk som Axxis II (1990) och Back to the Kingdom (2000) kvar på obesegrade pallplaceringar. Nosar den topplaceringarna i nacken? Utan tvivel.

Betyg: 8/10

Spår
1. Monster Hero
2. Living As Outlaws
3. Rock Is My Religion
4. Love Is Gonna Get You Killed
5. Glory Of The Brave
6. Make Me Fight
7. Gonna Be Tough
8. Firebird
9. We Are Seven
10. Give Me Good Times
11. All I Want Is Rock
12. The Tragedy Of Mr. Smith

Medlemmar
Bernhard Weiß – sång
Harry Ollers – keyboard
Rob Schomaker – bas
Dirk Brand – trummor
Stefan ”Stürmer” Weber – gitarr

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.