Backstage på Metaltown

0

Framsidan av Metaltown känner vi alla till. Stenhård metal, trevligt folk och god öl. Vad som händer backstage är dock en annan femma. Några roliga anekdoter från 2010 års upplaga av festivalen kan ni läsa här.

På plats sent på fredagen är stämningen god. Det är gott om folk och de nyinsatta värmelamporna tinar upp frusna rockstjärnor, fans och musikskribenter. Plötsligt skingras dock folk vid öltältet. En stark fislukt svider i ögonen. Efter några sekunder räcker In Flames Peter Iwers upp handen med ett brett leende, han är den skyldige.

Hardcore Superstars olika uppsättningar är också på plats båda dagarna. Bandet poserar glatt med fans och berättar entusiastiskt om det nya albumet som lär se dagens ljus i januari. Adde nämner att det kan dyka upp en singel i höst med titeln Sick and Twisted Strange Kind. Enligt trummisen ska den handla om flickvänner. Martin Sandvik saknas under lördagen. Enligt rapporter från bandet är han alldeles för bakfull.

På lördagen är det inte bara hårdrocken som lockar folk. I öltältet visas sändningar från kronprinsessans bröllop som senare följs av fotbolls-VM. Den numera kortklippte Anders Fridén smuttar på en kall öl och grimaserar illa åt Danmarks missade chanser mot Kamerun.

Proffshjälp med gasen

Strax före In Flames festivalavslutning är det packat backstage. I Crank It Ups buss meckas det med gastuber och slangar för ett mindre pyrotekniskt nummer. Eldpelare skall avfyras från busstaket och arbetet är i full gång. Plötsligt gör Rammsteins Till Lindemann oväntad entré tillsammans med två kvinnliga fans. En kabel firas ner genom takluckan och Till börjar genast mixtra med en gastub. Smått orolig frågar en av tjejerna på bruten engelska ”Isn’t that dangerous”. Tills svar är lika lugnt som självsäkert: ”Nein, I have a license”. Bandets trummis Christoph Schneider är också på plats men håller sig för sig själv. Han poserar på några enstaka bilder men är mest upptagen av sin iPhone.

Strax före två är området tomt. Krutröken från In Flames bokstavligt explosiva avslutning ligger fortfarande i luften. Många drar vidare till Trägår’n på efterfest men i morgon fortsätter festen när Pier Pressure tar över frihamnen. Vad som då sker bakom kulisserna återstår att se.

Text: Alexander Skogberg
 

About Author