Bejublat hemvändande för Bonafide

0

Ultimate Rebel Tour” – Kulturbolaget, Malmö 27/12 2012

Kvällens uppvärmning, tillika kvällens överraskning skulle fem kaxiga brudar från Stockholm få stå för..
Kvintetten som går under det explosiva namnet ”Thundermother” lirar en typ av rock’n’roll som för den oinvigde närmast kan beskrivas som resultatet av en kärleksaffär mellan Airbourne och The Runaways.

Denna rockraket som nyligen dök upp från ingenstans, har redan hunnit landa i många svenskars hjärtan, inte minst sedan höstens förbandsturné med Danko Jones.


Publiken på Kulturbolaget, som inledningsvis spelade svårflörtad denna mellandagskväll hakade dock ganska snart med på noterna.
Men de är långt ifrån nybörjare längre, bandet har sedan starten 2010 avverkat rockklubbar såväl stora som små, från Jämtland i norr till Malmö i söder, samt nyligen avslutat en serie spelningar i Italien.

Thundermother är även nominerade i kategorin ”Årets Svenska Genombrott” i Bandit Rock Awards, som går av stapeln den 22:a februari i Stockholms ”Annexet”. (http://rockawards.bandit.se/content/info)
Personligen anser jag att dagens rockscen behöver fler bra ”tjejband” om ni ursäktar termen.
En debutplatta är inplanerad inom kort och jag är övertygad om att vi kommer att få se mycket mer utav detta kompetenta band under det kommande året.
Sagan om Thundermother har troligtvis bara börjat.När det sedan var dags för kvällens huvudattraktion, Malmöbandet Bonafide att inta Kulturbolagets scen så var det med en explosiv och högst potent tappning av senaste singeln ”Doin’ The Pretty” som målmedvetet lade ribban för kvällen högt redan från start.
Bonafide som har varit ute i Europa och turnerat för nya alstret ”Ultimate Rebel” i lite drygt 8 veckor, en vända som bl.a tog de till Brittiska Cambridge (där man stolt delade scen med Bad Company) välkomnades tillbaka med öppna armar.

Vad gäller bandet själva så var glädjen över att vara ”himma” i Malmö bland bekanta ansikten igen omisskännlig, för giget på gamla Kulturbolaget var något som man hade börjat längta efter redan sedan Spanien-spelningarna i början på November kommenterade sångaren Pontus Snibb från scen.
Och saknaden har varit ömsesidig, trots ett flitigt turnérande i Skåne så finns det alltid ett behov av klassisk Boogie-bluesrock av AC/DC-snitt..
Nu ska jag dock inte sälla mig till de (allt färre) som hävdar att Bonafide är en klon av nyss nämnda band, det finns och kommer alltid endast att finnas ett AC/DC, men
om någon skulle ta över tronen, så ligger Malmö-pågarna bra till.
Jag som personligen älskar den typen av rock’n’roll är mer än glad att det finns ett liknande alternativ nära till hands.

”Har ni haft en bra jul?!” frågar en genomsvettig Pontus Snibb, Malmöpubliken, som resolut skanderar JA tillbaks tycks ikväll ha tagit tillfället i akt att rocka av sig Julens extrakilon.

Vet ni vad det bästa är? Att ni förstår mig!” skrattade Snibb under torsdagens spelning på KB.
Frågar man mig så är något av det bästa med Bonafide just den lekfulla spontanitet som man gång efter gång outröttligen bjuder sin publik på.
Man vet liksom vad som serveras, men det finns alltid rum för överraskningar.. lite som en söndagsmiddag hos morsan.

Med ett strålande humör och vad som närmast kan beskrivas som ett gatlopp genom lokalen lirandes frenetisk rock’n’roll på sin vinröda Gibson SG, hoppade frontmannen från bord till bord, ett uppskattat spex som rev ner applådsalvor och kom att upprepas ett par gånger under kvällens gång.
Malmö-publiken visade sin uppskattning på lite olika sätt, eller vad sägs om den anonyme mannen som bjöd bandet på shots medan en spontan jamsession ägde rum?
Tror att det är säkert att påstå att Ted Nugent har fått konkurrens om titeln ”the wildman of rock”..?Med 5 låtar från debutplattan, 5 låtar från ”Somethings Dripping”och 4 från den nya plattan ”Rebel Machine” levererade man en väldigt balanserad setlista som på slutet togs till nya höjder med hittarna ”loud band” och ”Fill Your Head With Rock”.
Klart värd att nämna är den skönt bluesiga upplaga av ”Can’t Get Through”, kvällen till ära dedikerad åt Bad Company’s egen Mick Ralph.

Den som ville och vågade kunde sedan slå såväl Bonafide som Thundermother följe på scenen under paradnumret ”Fill Your Head With Rock” som avslutade setet (extranummer exkluderat)
Undertecknad ångrar bittert i skrivande stund att han inte gick upp, men låter det bli 2013 års nyårslöfte: ”om jag så är ensam om det så SKA jag gå upp på scen med Bonafide och skråla med i ”fill your head with rock” refrängen.. Jag gjorde i.af mitt bästa från publiken.

Det ska sägas att denna låten har lyckats med något så unikt som att bli mitt personliga ledmotiv till mina samtliga 12 besök på Sweden Rock Festival, vars motto lyder som låten själv, den fungerar även lysande som pepp när jag känner mig nere ”When you feel like youre sinking like a stone – fill your head with rock”, Så det är absolut inte utan glädjetårar som jag på torsdagen sjunger med i refrängen när det bjuds till allsång.

Något som jag även gillar med Bonafide är förmågan att leva upp till sitt namn, de är banne mig genuina, äkta på ren skånska.
Man spelar smutsig hemmagjord boogie-rock’n’roll med ett stänk blues, inte helt olikt de förmodade förebilderna, bröderna Young.
Och vad är mer genuint än att kunna handla merchandisen av bandets egen sångare direkt efter spelningen och ta sig ett eget snack med honom?
Nästan samma känsla som att handla närodlat och ekologiskt. fast rock’n’roll då.

Konsertåret 2012 avslutas härmed för mig personligen storstilat på Malmös eget KB, och jag tackar kvällens band och publik för att det blev en så lyckad kväll som det blev. 2013 lurar på mången överraskningar ännu, men det spås redan bli det intensivaste på många år för alla oss rockrävar.

Bonafides nya album ”Ultimate Rebel” finns ute nu på Rootsy Records.

Setlist:
Doin the Pretty
Dirt Bound
Butter You Up
Too Fired Up
The Mess
No Doubt About It
Hard Livin Man
50 Cent Millionaire
Down
Cant Get Through
Rebel Machine/ Nice Boys (dont play Rock n Roll)
Drum Solo
Night Time (med riff från Smoke On the Water, Jailbreak, James Bond Theme, Cat Scratch Fever, Cocaine, Sunshine of my love)
Loud Band
Fill Your Head With Rock
—-
I Dont Need No Doctor (W.A.S.P. cover)
I Cant Explain (The Who cover)

About Author