Belphegor – Totenritual

0

Nuclear Blast Records
Släpps den 15 september

Det är alltid trevligt att bli skräckslagen. Att lyssna på baklängesmeddelanden på gamla Deicide-skivor är ett av sätten att uppnå detta. Ett annat sätt är att ge sig i kast med österrikiska black metal-bandet Belphegor och deras elfte studioalbum Totenritual. Bandet är veteraner i genren och har hållit på sedan tidigt 90-tal. Även om det inte finns några baklängesmeddelanden på just denna skiva så känns det ändå som att den efter tillräckligt många lyssningar kommer framkalla Satan, eller åtminstone bandets namne, demonen Belphegor. Själva beskriver de sin musik som diabolisk death/black metal. Inga invändningar på det – diaboliskt är ordet!

Skivan startar med Baphomet. Skrämselhickan infinner sig direkt när gitarrerna upprepade gånger låter som en yxa som snedträffar ett städ. Samtidigt smattrar baskaggarna i en bpm-hastighet som troligtvis ingen metronom i världen klarar av att hålla tempo med. I samma låt kommer även långsammare tunggung-riff in. En utmärkt öppning. I spår tre, Swinefever – Regent of Pigs, undrar man om det faktiskt är så här det känns att ha svininfluensa. Här möts lyssnaren av growl i form av bräkande goregrymt à la Carcass. Feta galopperande Slayer-liknande riff sätter pricken över i. Den släpiga pausmusiken i Totenbeschwörer, som klockar in på dryga två minuter, kunde bandet dock besparat omvärlden. Varje albums obligatoriska ballad står Embracing a Star för, en riktig tryckare.

Flertalet av låtarna inleds med skräckfilmsmonologer, vilket så klart bidrar till en positiv stämning. Skivan är ett strukturerat inferno och består av många innovativa riff. Till tre fjärdedelar är den en välkommen käftsmäll medan den sista fjärdedelen är en lam smekning. Belphegor sätter skräck i lyssnaren och får öronen att blöda i stereo på ett behagligt sätt. Remiss till öronläkare behövs alltså inte.

Betyg: 7/10

Spår:
1. Baphomet
2. The Devil´s Son
3. Swinefever – Regent of Pigs
4. Apophis – Black Dragon
5. Totenkult – Exegesis of Deterioration
6. Totenbeschwörer
7. Spell of Reflection
8. Embracing a Star
9. Totenritual

Medlemmar:
Helmuth Lehner – gitarr och sång
Serpenth – bas
Simon ”BloodHammer” Schilling – trummor

About Author

Gillar hårdrock och de flesta av dess undergenrer