Blaze Bayley – Harry B James, Stockholm

0

DSC_0658Datum: 2016-05-12
Är det en fågel som drillar med finess? Är det ett flygplan vars jetmotorer vrålar med ett dovt muller? Nej, det är Blaze Bayley själv som står på scen uppbackad av bandet Absolva. Han har gjort sig ett namn som Iron Maidens före detta sångare (han sjöng i bandet mellan 1993-1999). Men han är även mannen som har skrivit oförglömliga slagdängor med Wolfsbane samt har släppt sitt fjärde soloalbum, Infinite Entanglement, tidigare i år. Med sin stålbesatta pondus, ödmjukhet mot sin publik och innerliga kärlek till musiken kan han gott stoltsera sig som en av musikscenens mest underskattade sångare. Eller som en bland åhörarna hjärtligt skanderar; ”Jag har nu satt det som principsak att inte se Iron Maiden, någonsin. Jag har nu sett det bästa.”

Redan från start är det femmans växel som gäller för britten och hans band. Med en välbalanserad blandning av eget material från nya skivan, slagkraftiga Iron Maiden-låtar och Wolfsbane-klassiker gungar publiken loss i skyhög allsång. Såhär intensivt publikgehör har det nog inte varit på Harry B James sedan Dismember försökte riva ställer 2008. Kraftig mimik, känslosvall utöver det vanliga och ett tryckande behov av att se varje enskild människa framför scenen gör att Blaze snart har enat band och åhörarna till en synkroniserad enhet. Och ve den som står i vägen! Helt ogenerat vräker han sin svettiga och storväxta lekamen över den chockade vakten för att kunna skaka tass med en hänryckt beundrare. Att han och bandet orkar fara runt som skållade råttor på scenen är beundransvärt. Speciellt då publiken flämtande försöker hålla jämna steg.

Vare sig det är hetsigt höttande med näven i ’Manhunt” eller vilt luftgitarrspel till ’Human’ så klockar kvällens spelning utan problem in på årsbästalistan. Blaze är en sångare och showman utan dess like och publiken är mer än tacksamma att få äta hur hans hand. Har du tröttnat på Iron Maiden? Bra, för det här är fan i mig så mycket bättre.
Betyg: 9/10

Fler livebilder hittar du här – LÄNK

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.