Bombus – Repeat Until Death

0

Century Media
Släpps den 26 februari

Ibland är det bara att kapitulera och fråga sig själv; ”vad tusan är det jag lyssnar på?” Är det dovt mullrande metal? Är det rivig hårdrock? Eller är det sluge metal som tycks drypa från väggarna i denna platoniska kärlek till allt och inget? Göteborgsbaserade Bombus är lika svårdefinierbara som när de startade 2008 och med tredje albumet Repeat Until Death lyckas kvartetten både befästa och återuppfinna sin musik på nytt.

Att det ligger hårt arbete bakom albumet går ej att betvivla. Samtidigt finns det en skön ”laid back”-känsla mellan den snortunga basgångens hamrande och de distade gitarrernas jämrande. Med sång som både raspar och vrålar lyfts låtar som ’Eyes on the Price’ och titelspåret ’Repeat Until Death’ till nivåer som ger lätt gåshud.  Samtidigt får de lugnare och malande partierna i ’Rust’ och ’Shake Them For What They Are Worth’  osökt tankarna att vandra iväg till den tidiga sludge metal-scenen Louisiana, USA under slutet av 80-talet.  Toppa detta med partier som osar svagt av thrash metal och du har en helt underbar potpurri av välkomponerad, tight och initiativtagande metal. I avslutande ’Get your Guts’ känns det dessutom som om allt som gruppen står för kristalliseras i ett enda epos.

Substantivet Bombus borde egentligen klassas som ett onomatopoetiskt ord, ett ord som beskriver ett ljud snarare än en stil. För bandets musik låter som ett ”bombus”, något bastant och imponerande. En entitet som kan ha gjort sin starkaste platta någonsin. Allt insprängt på dryga 34 minuter, perfekt tid för att veva detta album åtminstone dubbelt så många gånger som man hade tänkt från början.

Betyg: 8/10

Spår:
1. Eyes on the Price
2. Rust
3. Deadweight
4. Head of Flies
5. I Call You Over (Hairy Teeth, Pt. II)
6. Repeat Until Death
7. Shake Them for What They’re Worth
8. You the Man
9. Get Your Cuts

Medlemmar:
Feffe Berglund – Sång, gitarr
Matte Säker – Sång, gitarr
Peter Asp – Trummor
Ola Henriksson – Bas

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.