Bullet – Det enda felet med Alexander är väl att han är för snygg

0

Växjös old school kungar går under namnet Bullet och är knappast några gröngölingar. Redan år 1996 betade det av covers med AC/DC medan det egna materialet handlade om simpel och klassisk heavy metal. Duon växte till en kvartett och det som en gång i tiden var något spontant växte i styrka lagom till fullängsdebuten Heading for the top (2006). Åtta år senare, några ombyten i laguppställningen och ett antal framgångsrika turnéer senare är det dags för platta nummer fem, Storm of Blades. En platta som bandet själva beskriver som deras största musikaliska steg i hela karriären.

Ni släppte erat nya studioalbum Storm of Blades i början av september. Vad för respons har ni fått på den?
– Det känns som att det är många framförallt bland våra lite mer inbitna fans som tycker att den är bättre än vår förra platta Full Pull. Jag tror att folk gillar att den är lite mer polerad i ljudbilden och lite up to date, säger basisten Adam Hector.
– Om man jämför vår förra platta med den här tror jag att denna är det största hoppet vi har gjort rent musikaliskt, fyller trummisen Gustav Hjortsjö i. Om man jämför första, andra och tredje plattan så var det en stadig utveckling i en bestämd riktning. På fjärde skivan så tog vi ett steg åt sidan och fick det att låta annorlunda. Nu har vi tagit ytligare ett kliv i en annan riktning, Så jag tror att folk kommer att bli mer överraskade än vad de har blivit av våra tidigare släpp. Vi har varit ute på Europaturné i stort sett från det att skivan släpptes och vi märker på fansens reaktioner att skivan uppskattas.

Hur gick det till att spela in skivan?
– När vi spelade in förra plattan körde vi med säkra kort och tog in en utomstående producent som kunde ge oss input, säger gitarristen Hampus Klang. Men på denna platta kände vi precis tvärt om. Vi ville inte ha någon annan som var med och rotade i plattan. Vi arbetade med Mankan Sedenberg som var lyhörd men även kunde hantera den tekniska biten, inflikar Gustav. Vi kunde säga hur vi ville ha det och sedan fixade han det.

Hur är det med låtskrivandet i bandet. Är det mycket samarbete eller är det någon som skriver det mesta?– Alla har lika roller i låtskrivandet. Hampus skriver mycket råmaterial typ gitarriff
och dylikt, och jag är väl den som knyter ihop säcken och arrangerar ihop en låt. Men alla skriver ju texter, och gör lite av allt i låtarna skulle man kunna säga. Alexander Lyrbo vår nya gitarrist skrev ju väldigt mycket gitarrbaserat material till nya skivan och det var verkligen en frisk flä
kt, berättar Gustav.

bullet-storm_of_bladesNi har precis släppt erat femte studioalbum, vilken av era plattor anser vi har varit viktigast för bandets karriär?
 Helt klart Bite The Bullet skivan, den gjorde att vi fick ett jäkla uppsving och det var i samband som vi började turn
éra riktigt ordentligt. Jag har för mig att vi gjorde närmare 125 gig inom ett år efter att den hade släppts, berättar Hampus.

Er gamla gitarrist Erik Almström slutade i bandet 2012, och ersattes året därpå av Alexander Lyrbo. Vilket bemötande tycker ni att han har fått av fansen?
– Han är en skit, det var huvudet ner i toalettstolen och spola det första vi gjorde så att han vet sin plats, svarar Gustav skattandes. Vi har brutit ner honom psykiskt och sen byggt upp honom igen.
– Faktum är att det har gått förbannat smidigt, flikar Adam in innan han fortsätter. Det har gått mycket bättre än vad vi förväntade oss. Dels att vi hittade honom så fort, han var den första och enda vi testade. Och bara det i sig är jäkligt speciellt. Och sedan att han visade sig vara en riktigt hygglig karl och lätt att arbeta med gjorde inte saken sämre.
– Det enda felet med honom är väl att han är lite för snygg, flikar Hampus in med ett leende på läpparna. Han drar över alla tjejer till sin sida av scenen och tillslut har jag inte några kvar på min sida.

Hur har turnén gått hittills?
– ”So far so good ” skulle man väl kunna säga, vi har ju som sagt avslutat svängen ute i Europa nu och kommer snart påbörja våra turné i Sverige. Och det kommer bli ungefär samma stuk som Europa. Vi ha kört mycket nya låtar och väldigt långa set. Vi får se om Svenskarna är redo för så långa set, men oavsett vad så kommer det bli många nya låtar. De nya låtar vi har kört hittills har blivit väl mottagna så vi har hunnit testa dem lite, och nu ska det bli kul att få köra dem på hemma plan, berättar Adam och Gustav nästan i munnen på varandra.

Efterfrågan på en liveplatta/dvd har varit stor band era fans, kan vi förvänta oss något sådant i framtiden?
– Det är inget vi har planerat just nu, men vi spelade in alla spelningar på Europaturnén, så det finns en massa material att använda vid ett eventuellt livesläpp.
Men om man vill få känslan av att se oss live så är det enda man kan göra att köpa konsertbiljetter, säger Adam.

Text: Tobias Sjölin

About Author