Bullet – Storm Of Blades

0

bullet_stormofblades

Nuclear Blast
Släpps den 5 september 2014

Smålänningarna som introducerade köttbullstekniken under Metallsvenskans fotbollsturnering och vårdar självdistansen som sitt skötebarn, är tillbaka. Bullet är, på gott och ont, inte de som krånglar till saker i onödan. Två år efter senaste plattan, Full Pull, har Alexander Lyrbo från Gravestoned ersatt Erik Almström på gitarr och omslaget har uppgraderats från rovdjurständer till knivslipning. I övrigt är förändringarna på bandets femte album få.

Den pampiga inledningen i Uprising går över i ösiga Storm Of Blades. Inga konstigheter. Rät och slät heavy metal som inte kräver mer än ett öra och välvillighet. Riding High är diggvänlig så det förslår och sångaren Dag ”Hell” Hofer balanserar på gränsen till det opersonliga, men det blir inte mindre medryckande för det.

Tornado och Hawk Eyes placerar jag omedelbart i festfacket. Inget du äskar tystnad för att lyssna in, men utmärkta att luta sig tillbaka mot. Riffet i This Ones For You är antingen en genomfräck Breaking The Lawstöld, eller en högst omedveten sådan. Istället för att brumma på i samma fart låten ut, bjuder Bullet på en liten brytning med ett lugnare parti. Hammer Down sätter sig direkt. Anledningen till det stavas mörker och tyngd. Gitarren har en mycket tilltalande anstrykning av folkvisevemod och här finns också lite välbehövlig tempoväxling. It’s On är mer medioker, med lika delar gitarrgläjde och utfyllnadskänsla.

Skivans andra höjdpunkt, Crossfire, har en melodi lika skamlöst trivsam som ett fredagsmys. Käckt, fartfyllt och bekvämt. Run With The Hunted för av någon anledning tankarna till de tyska power metal-herrarna Edguys Save Us Now. Just därför är det synd att den är småtjatig. På avslutande Coming In Loud finns inga överraskningar alls. Det är inte dåligt, bara inte särskilt kreativt. I sin helhet är Storm Of Blades en förbättring efter Full Pull. Nyanserna är något fler, om än små. Fortsätter Bullet att bryta ysterheten lite oftare, löper de rätt stor risk att bli intressanta.

Bäst: Hammer Down
Sämst: It’s On
Betyg: 6

Spår:
1. Uprising
2. Storm Of Blades
3. Riding High
4. Tornado
5. Hawk Eyes
6. This One’s For You
7. Hammer Down
8. It’s On
9. Crossfire
10. Run With The Hunted
11. Coming In Loud

Medlemmar:
Dag ”Hell” Hofer – Sång
Hampus Klang – Gitarr
Alexander Lyrbo – Gitarr
Adam Hector – Bas
Gustav Hjortsjö – Trummor

About Author