Cirith Ungol – Paradise Lost

0

cirith-ungol-paradise-lost-re-issue-artworkMetal Blade
Släpps den 7de oktober

När Sagan Om Ringen paras med metalvärlden är det oftast black metal scenen som omfamnar detta fantastiska fantasyverk och dess värld. Men innan dess var amerikanska Cirith Ungol först med att korsbefrukta metal och J.R.R. Tolkiens sagoverk. Kvintetten som grundades för hela 44 år sen har besfäst sig som legender inom den amerikanska heavy metal scenen men hann bara med fyra fullängdare innan de splittrades 1991. Samtidigt som bandet reser sig ur askan och återförenas passar de på att återsläppa sin 25 år gamla svanesång Paradise Lost som gått ur tryck sedan länge.

Paradise Lost bjuder på en buffé av olika låtar där ballader, marschtakter och sylvass Judas Priest gitarrlir finner sig en plats. När Join The Legion, Heaven Help Us eller titelspåret Paradise Lost drar igång är det svårt att inte finna sig i heavy metals gyllene era, där svängiga riff och majestätisk sång härskade. Det bjuds på många olika sidor, allt, från kärleksförklaringen till Van Halen i Go It Alone, King Diamond-präglade The Troll samt balladen Chaos Rising med sitt otroligt kraftfulla avslut. Hela plattan må gå i samma taktart men med denna högklassiga låtskrivning är även denna synd tillåten. Den största succén på hela skivan är dock remasteringen. Kristallklara gitarrer, ordentligt tryck i basen och trummor som inte blandats ihop i någon akustisk gröt.

När Paradise Lost släpptes för 25 år sen var det få som lyssnade på bandets adjö. Sorgligt nog som det är det bara ännu sorgligare hur denna lysande platta får evigt leva i skuggan av storebror King of the Dead (1984). Förstärkt nu av sin exemplariska remastering väcks det säkert åter liv i plattan, så som det gjort med bandet. Låt det här bli den sista recensionen som skrivs när Paradise Lost än tillhör det bortglömda.

 

Betyg: 8/10

Medlemmar:
Vernon Green – Bas
Robert Graven – Trummor
Jim Barraza – Gitarr
Tim Baker – Sång

Spår:

 1. Join the Legion
 2. The Troll
 3. Fire
 4. Heaven Help Us
 5. Before The Lash
 6. Go It Alone
 7. Chaos Rising
 8. Fallen Idols
 9. Paradise Lost
 10. Join The Legion (alt mix)
 11. The Troll (Alt mix)
 12. Before The Lash (Alt Mix)
 13. Chaos Rising (Alt mix)
 14. Paradise Lost (Alt mix)

About Author

Ungdom i Stockholm med fokus på recensioner. Uppskattar all sorts musik. Ryktet går att han även aldrig har nekat en Magic: The Gathering duel.