Coven – Tavastia, Helsingfors

0

Datum: 2018-06-10
Trots att Covens rötter sträcker sig tillbaka till 1969 (med debutalbumet Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls) var det inte förrän 2017 som bandet började spela i Europa. Lyckan stod dessutom Finland bi då de legendariska ockulta rockmusikerna tyckte att landet med de tusen sjöarna var den bästa startpunkten.

Att se två musiker bära en kista på en svagt upplyst scen medan röken ligger tjock i luften är en intressant syn. Sataniska sånger ljuder i högtalarna innan sångerskan Jinx Dawson själv kommer upp ur likkistan. Efter att Satanic Mass sparkat igång publiken bjuds det på doom metal-inspirerade riff i Out of Luck. Den pulserande och intensiva showen är ett perfekt exempel på hur tidlösa bandet är. Klassiker som Black Sabbath och Coven in Charing Cross bygger upp en mystisk stämning på klubben och förhäxar publiken. Refrängen i Wicked Woman får fansen närmast scenen att bryta ut i allsång. The Crematory, med sitt intro som påminner om soundtracket till en skräckfilm, spär på det hypnotiska oförglömligt ljudet av Jinx Dawsons sånginsats. Trots att aftonen inte är slutsåld är den allt man kan förvänta sig av Coven – en övergripande och närvarande energi med en stämning som aldrig blir tråkig. Mörk elegans blandas med psykedelisk rock-influenser som mynnar ut i en riktigt spektakulär häxsabbath.

Text och foto: Annika Gucwa

 

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.