The Crazy World of Arthur Brown – Debaser Strand, Stockholm

0

Datum: 2017-04-09
Arthur Brown är 74-åringen som var tio år före Black Sabbath och samtida med Hawkwind. Med andra ord en legendarisk gubbe med en femtio år lång karriär i ryggen och noll planer på att pensionera sig. Med all skröplighet som bortblåst är det en till sinnet ung hippie som beträder scenen med sin sällsamma blandning av psykedelisk funk och rymdrock. Allt levererat med en späckad scenshow som backas upp av ett band utspökade till rymdkrigare från Star Trek.

Med fler klädbyten än Madonna, och snyggare ansiktsmålning än valfri familjemedlem ur Kardashian-klanen, bjuder mannen upp till en bejublad scenshow av minimalistisk karaktär. Här är det lika mycket teater som musik som blandas ihop till en LSD-betonad tripp ut i det okända. Trots gedigen ålder bjuds det på aerobicpass och smäktande ballader med en fruktansvärt skicklig danserska på scenen. Det är med sensuella undertoner som bandet går lös på en mycket trevlig tolkning Screamin’ Jay Hawkins I Put A Spell on You. Framförallt är det här man inser att Arthur fortfarande har både sitt höga och låga tonregister i behåll. Tillsammans med tidigare nämnd danserska blir det sedan smäktande kärleksballader där sången gråtes fram med total inlevelse.  Bandet lyckas knappt hålla jämna steg med frontmannen och plötsligt har han snott keyboardistens keyboard för att bjuda med honom på en katt-och råtta lek. Tre klädombyten senare hoppar hela publiken jämfota av extas till dansanta toner från både den ena och andra klassiska hiten.

Arthur Brown är lika mycket en funkadelisk trollkarl som han är en ”gubben i lådan”-karaktär. Och som en av musikvärldens psykedeliska urfäder sprider han glädje vart han än uppträder. Kvällens uppträdande är inget undantag och vare sig det är Time Captives eller Fire som står på schemat är det med kärlek publiken får resa genom tid och rum på ett äventyr där tiden både tycks stå still och röra sig med ljusets hastighet.

Betyg: 9/10

Fler livebilder hittar du här – LÄNK

Text och foto: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.