Crimfall – Amain

0

Metal Blade Records
Släpps den 25 augusti

För tio år sedan bestämde sig finnen Jakke Viitala (gitarr, orkester) för att samla ett gäng musiker och ge liv åt sin livslånga vision om musik som inte respekterar några som helst gränser. Resultatet beskrivs bäst som en dekokt på black metal, symfonisk metal och kraftiga tongångar från hemlandet. Med kompromisslösa liveframträdanden och två album i baksätet gör fortfarande Crimfall ingenting halvhjärtat. Det märks eftersom bandet kämpat med platta nummer tre i sex år.

Att gå från gåshud, till att fråga sig själv hur tusan bandet egentligen tänkte kring visa arrangemang, ger knappast ett intryck som ligger skivan till lags. Introt till The Last Of The Stands bjuder på explosivt mäktiga körer och trumpeter medans Far From Any Fate försöker locka till sig lyssnaren med en schizofren röst. För att inte glömma den förvirring Mother Of Unbelievers generar med sitt Bollywoodintro. Viljan att trycka på frammåtknappen infinner sig konstant även om det är värt att stundom hålla sig till tåls. Exempelvis i Until The Rain Falls där Helena Haaparantas klara röst vävs ihop stiligt med Mikko Häkkinens growlande. Dessutom blir covern på Dan Hills It’s A Long Road (1982) en trevlig överraskning som dels bjuder på akustiska bitar och dels bjuder på en mjukare sida av Mikkos röst. Sträckan har dock varit för lång och inte ens en väl genomförd cover kan väga upp för bristen på bra eget material.

Om bandet hade gått igenom sin egen “att tänka på”-lista hade de insett att de tappat den röda tråden för länge sedan. Kanske är inte detta så konstigt när så många års komponerande ska kokas ned på tio spår. Amain förblir inget mer en ett fingeravtryck polisen slarvat bort i en mordutredning. Det gör dock inte så mycket, eftersom det inte hade blivit avgörande för någon part.

Betyg: 4/10

Spår:
1. Eschaton
2. The Last Of Stands
3. Far From Any Fate
4. Song Of The Mourn
5. Sunder The Seventh Seal
6. Dawn Without A Sun
7. Mother Of The Unbelievers
8. It’s A Long Road
9. Wayward Verities
10. Until The Rain Falls

Medlemmar:
Jakke Viitala – gitarr, orkester
Mikko Häkkinen – sång
Helena Haaparanta – sång
Janne Jukarainen – trummor
Miska Sipiläinen – bas

About Author