Crying Steel ‎– EP/On The Prowl

0

493_493CRYINGSTEELcoverNo remorse
Släppt 2016

Att den italienska metalscenen alltid låg några år efter resten av metalvärldens trender var väl aldrig så tydligt som i heavy metal-bandet Crying Steels musik. När det begav sig i Bologna 1982 tog det fyra demos, och tre års harvande, tills bandet till sist fick ur sig sin självbetitlade speed metal EP 1985. Då hade redan Tysklands giganter inom genren förflyttat sig vidare till heavy metal och power metal-tåget. Vilket italienarna inte var sena att hoppa på så när debuten On the Prowl kom två år senare. Vad som sedan hände är klassisk historia. Bandet hamnade på is, återförenades efter millennieskiftet, släppte nytt och har nu valt att släppa sina två tidigaste alster i reviderad upplaga begränsad till 500 exemplar.

Trots en rejäl uppdatering av ljusbilden låter EPn fortfarande lika charmigt dålig som den gjorde 1982. Att producenten Claudio Sorge inte har något mer på sitt CV är föga överraskande. Sången ligger intryckt i resten av musiken som en allt för hårt packat sandwich medan själva låtsnickeriet påminner om ett hungrig demobands harvande i replokalen. Det är spelfel blandat med banaliteter och en riktigt gullig entusiasm paketerad i en lättsmält speed metal-paket. Därför blir det ett rejält hopp när musiken slår över till debutalbumet On the Prowl. Här har inte bara studiofolket bytts ut utan även bandmedlemmarnas barnslighet. Plötsligt låter det som att Queensrÿche har fått sig en lillebror. Dessutom påminner sångaren Luca Bonzagni (med i bandet 1982-1988 samt 2003-2009)pipa oförskämt mycket som en ung Geoff Tate. Musiken är fortfarande aningen klichéartad men samtidigt totalt förtjusande i sin ärlighet och glädje.

Den avslutande dokumentären om bandet i nutid, och deras resa fram till deras framträdande på den tyska festivalen Wacken Open Air 2014, är fylld med skratt. Men den förbinder även Crying Steels tidiga historia med vart de är idag och ger de två senaste tillskotten, sångaren Alessandro ”Ramon” Sonato och gitarristen JJ Frati, möjligheten att skina. För den som inte är familjär med bandet sedan tidigare är detta släpp en bra introduktion till ett charmigt band som försvann allt för snabbt från metalscenen. Eller som helt enkelt alltid låg två steg bakom popularitetsvågens trender.

Betyg: 7/10

Spår:
1. Ivory Gates
2. You Have Changed
3. Hero
4. Where The Rainbow Dies
5. Runnin’ Like A Wolf
6. No One’s Crying
7. Changing The Direction
8. Struggling Along
9. Fly Away
10. Upright Smile
11. The Song Of Evening
12. Alone Again
13. Thundergods
14: Shining
DVD – Steelway To Wacken

Medlemmar spår 1-14:
Luca Bonzagni – sång
Franco Nipoti – gitarr
Alberto Simonini – gitarr
Angelo Franchini – bas
Luca Ferri – trummor

Medlemmar DVD:
Alessandro ”Ramon” Sonato – sång
Franco Nipoti – gitarr
JJ Frati – gitarr
Angelo Franchini – bas
Luca Ferri – trummor

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.