Crying Steel – Med en ständig kärlek till metal och stål

0

Vissa band byter medlemmar med samma frenesi som vi lyssnare byter underkläder. Italienska power metal veteranerna i Crying Steel är inget undantag. Efter tre decennier i branschen har de äntligen fått tag på en sångare som toppar alla medlemmars favoritlista, eller? Tillsammans med trummisen och grundaren Luca Ferri reder vi ut alla frågetecken kring sångarbyten och nya skivan “Stay Steel”.

Berätta mer om ert senaste sångarbyte, vad hände?

– Som du kan se, och även läsa om i vår historia, så har vi bytt en hel del sångare genom åren. Det verkar som om vi har en svängdörr för vokalister och vi förstår fortfarande inte varför. Med detta sagt, Alessandro ”Ramon” Sonato lämnade oss av personliga skäl för att vara med familjen och vi önskar honom alla lycka till. Vi håller fortfarande kontakten så vi vet att allt går bra för honom. Ramon passade mycket väl in i Crying Steel och du som kommer ihåg vår spelning på festivalen Wacken Open Air vet att han har en fantastisk röst. En röst av stål. Vi fick tid att spela tillsammans för att fira vårt 35 års jubileum i vår hemstad Bologna den 27 februari 2016. Vi det speciella tillfället spelade vi in en live-CD/DVD som kommer ut senare i år. Denna speciella spelning, där vi spelade våra två första skivor i sin helhet, blev en slags vändpunkt och ett avstamp för att vända blad i boken om Crying Steel.

– Vi hade en hel del nya låtar och vi var redo för en ny skiva, men hur skulle vi lösa allt utan sångare? Så en natt medan vi spelade, pratade och stökade runt i vår studio, kom vi att diskutera våra favoritrocksångare. Vi upptäckte att en person återkom hos alla och det var Tony Mills(ex- TNT, ex- Shy). Vi har följt honom sedan Shys debutalbum Once Bitten…Twice… (1983). Vi undrade om han någonsin skulle ha accepterat ett erbjudande att spela in tillsammans med oss. Morgonen efter skrev jag ett meddelande till honom.

Tony, berätta vad som hände efter att du fått det här meddelandet?

– I maj 2016, medan jag arbetade på min laptop, fick jag ett meddelande på Facebook. Det var Luca som förklarade hur läget låg till och att de var intresserade av att jag sjöng in deras låtar. Jag var familjär med deras traditionella hårdrocksstil efter att ha varit en anhängare av genren sedan slutet av 70-talet. Jag bad om några grova versioner av låtarna som var skrivna för det nya albumet. De skickade mig fem låtar. Efter en snabb lyssningssession var mitt svar: ”det fungerar – det fungerar – det kommer att fungera – det kommer att fungera – det kommer att fungera … jag är på!”.

Berätta så mycket som möjligt om det nya albumet.

Tony: Efter några korta Skype-samtal bestämde vi oss för att arbeta tillsamman medan bandet även sökte efter en ny sångare i Italien. Vi insåg att möjligheten för att jag skulle kunna resa fram och tillbaka mellan Norge och Italien aldrig skulle fungera.  Jag var redan upptagen med mitt soloprojekt och skulle gifta mig inom en månad samt hade en plan på att bosätta mig och fortsätta som författare. Men tidpunkten för att arbeta och skriva med Crying Steel var perfekt, så vi plockade upp gitarrer, mikrofoner, pennor och papper och for iväg på en tio månader långa resa av komponerande mellan Italien och Norge.

Hur fungerade studioarbetet?

Tony: Vi sparkade igång bandet med att byta till Pro Tools, medan jag arbetade på Logic X och grunden för den första låten, Born In The Fire dök upp rätt så omgående. Den är uppbyggd kring tanken om en tribal armé som kämpar för att rädda sin existens. Även nu är det en av mina favoritlåtar på skivan och jag ser fram emot att få höra det efter att vi mixat klart skivan. I dagsläget har vi inte gjort några slutgiltiga mixar utan vi har fokuserat på att slutföra skrivandet och bandet är på väg att fixa allt i Italien. I juli började jag att arbeta på Crank it up, en låt i klassisk rockstil som påminner mig mycket om tidiga Judas Priest. Det är lätt att se den här låten i livesammanhang då det är lätt för publiken att sjunga med i den en fastän den fortfarande har kvar en allvarlig metalpersonlighet.  Allt fungerade bra med grabbarna genom hela skrivarprocessen och vi tog en paus under sommaren för att jag skulle kunna gifta mig innan vi gav oss på låtarna Barricades och Glory. Resten av låtarna har alla sin personliga prägel och i slutändan har vi en genuint bra platta att visa upp.

Men du är inte permanent sångare i bandet, eller?

Tony: Av allt att döma så var det runt oktober förra året som grabbarna hade hittat sin nya sångare och jag gjorde det självklara i att föreslå att de byter och spelar in, eller återinspelar, materialet med den nya medlemmen. Men jag tror att vi alla var överens om att det var bättre att avsluta vad vi påbörjat. Det fanns inget att förlora på detta och den nya sångaren kan alltid spela in sin egen sång för olika versioner om bandet ändrat sig senare.

Så vad kan vi se från Crying Steel framöver?

Luca: Bandet Pretty Maids sjöng att framtidens värld består av rock och då vi nästa år släpper vårt första livealbum någonsin så får jag nog säga att detta är talande för oss. Vi hoppas självfallet på att få komma till Sverige och spela på Sweden Rock Festival men det enda vi kan göra nu är att hojta till alla svenska arrangörer och hoppas att de vill boka oss. Vi tackar även CrankItUp och till de läsare som har bidragit till att höja våra försäljningssiffror. Stay Steel!

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.