Crying Steel – Stay Steel

0

Pride & Joy Music
Släpps den 15 juni

Crying Steel är tillbaka med sin traditionella power metal av italiensk karaktär. Trots flera decennier i branschen har skivsläppen varit sparsamma men medlemsbytena desto fler. Till platta nummer fyra har ett kändare ansikte fått ta över sångarpositionen och det är ingen mindre än självaste Tony Mills (ex-TNT) som vrålar på i sann hårdrocksanda. I denna uppsättning tar kvintetten igen många förlorade år utan att egentligen tillföra något nytt till genren.

Visst låter det tung och slagkraftigt när gitarrerna skriker och Tony brakar loss i de ena höga tonerna efter de andra. Lika storslaget känns det när det blir tydligt att italienarna inte har sparat på krutet utan snarare kör öppna spjäll på heavy metal-reglagen. Denna perfekta blandning power metal och heavy metal för direkt tankarna till den brittiska andan som genomsyrade 80-talets världsscen. Texterna är precis sådär lagom klichéartade så att de fortfarande är tuffa och strängbändarnas insatser är precis lagom häftiga för att man ska kunna spela luftgitarr utan dåligt samvete. Vare sig det är smälltunga The Killer Inside eller Saxon-inspirerade Crank It Up som ljuder känns materialet genomarbetat och fyllt med genuin kärlek till fornstora dagar. Kanske är det också där som skon till viss del klämmer.

Stay Steel är en platta som visar upp ett hungrigt band som envist hakar sig fast i ett gammalt tåg som måhända inte har nått världens ände, men som sakteligen börjar matta av farten. Samtidigt är skivan det starkaste gruppen har släppt både när det kommer till produktion och innehåll. Med skräckblandad förtjusning satsar jag högt och säger att om denna skiva är här för att visa upp bandets arv så borde nästa bli att visa upp en uppfinningsrikedom som för genren vidare in i framtiden.

Betyg: 7/10

Spår:
1. Hammerfall
2. The Killer Inside
3. Speed of Light
4. Born in the Fire
5. Blackout
6. Barricades
7. Raise Your Hell
8. Crank It Up
9. Sail the Brave
10. Name of the Father
11. Warriors
12. Road to Glory

Medlemmar:
Tony Mills – sång
Angelo Franchini – bas
Luca Ferri – trummor
Franco Nipoti – gitarr
JJ Frati – gitarr

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.