Cult Of Luna – A Dawn To Fear

0
Cult Of Luna A Dawn To Fear

Metal Blade Records
Släpps 20 september

Blandningen av sludge metal och postrock har fått många att placera Cult Of Luna i post-metal boxen. Lika många har hyllat dem för deras apokalyptiskt betingade liveframträdanden. Deras musik har utvecklats med varje skiva som släppts och nummer åtta i ordningen är inget undantag. 

Öppningsspåret The Silent Man frammanar direkt en känsla av en livekonsert i Globen och nordiskt mörker präglar ljudbilden. De stålsträngade tonerna får det att låta som en hel symfoniorkester. Melodierna är stabila och de distade basslingorna tillför en mörk, dyster apokalyptisk atmosfär. Titelspåret A Dawn To Fear spinner vidare på livekänslan och en hypnotisk spänning infinner sig. Lights On The Hill är elva minuter lång, men samspelet mellan trumslagarna Thomas Hedlund och Magnus Lindberg samt gitarristerna Johannes Perssonoch Fredrik Kihlberg gör att undertecknad myser ner sig rejält i spåret. Varje sångnot innehåller kaos och disharmoni, samtidigt som det låter totalt obesvärat och naturligt. Musiken balanserar på gränsen mellan övermäktighet och undermåttlighet utan att snubbla över på varkendet ena eller det andra. Att sången många gånger känns avlägsen, som att den försöker ta sig igenom en tjock glasvägg, tillför känslor som endast gynnar bandet. 

Skivan är välproducerad och experimentell, moderna uttryck blandas med några som är till åren gångna. Samtidigt så visar Cult Of Lunaåterigen att deras källa till inspiration aldrig sinar. Varje album har fått sin egna signatur och A Dawn To Fear är inget undantag.

Betyg: 9/10

Spår:
1. The Silent Man
2. Lay Your Head To Rest
3. A Dawn To Fear
4. Nightwalker 
5. Lights On The Hill
6. We Feel The End 
7. Inland Rain
8. The Fall 

Medlemmar:
Johannes Persson – gitarr/sång
Magnus Lindberg – trummor
Andreas Johansson – bas
Fredrik Kihlberg – gitarr/sång
Kristian Karlsson – keyboard/sång
Thomas Hedlund – trummor/slagverk

 

About Author