Dark Funeral – Jag gräver inombords och får ut allt elände

0

unspecified

I hela 23 år har black metal-bandet Dark Funeral hållit Satans diaboliska fana högt och agerat orkester för helvetes infernaliska krafter. Under två decennier har de släppt fem fullängdare och två EPs. Efter sju års väntan öppnas åter igen portarna till de osaligas straffort med nya skivan Where Shadows Forever Reign.

– Förberedelserna för skivan höll vi på med under ett par års tid, men det är under de senaste sex månaderna som jag verkligen har grävt ned mig i låtskrivandet, säger gitarristen och grundaren Lord Ahriman. Ända sedan förra skivan Angelus Exuro Pro Eternus(2009) har jag velat jobba mer med rytmer & på att få in mer dynamik i låtarna. Förutom det så gillar jag självklart att det går så fort att det nästan känns som att man flyger fram, och när jag experimenterade med de elementen blev det en helt annan tyngd i låtarna.

Det är en märkbart stolt Lord Ahriman som säger att han har utvecklats på flera sätt, både som gitarrist och låtskrivare.

– Låten ‘To Carve Another Wound’ är väldigt intressant för mig personligen eftersom jag har en annan spelstil på den än vad jag brukar köra med. Jag brukar spela på ett sätt där jag sveper toner över gitarren, men på denna låt använde jag mig av en mer äldre metalstil där jag “plockar” tonerna ur en öppen grundton. Det kombinerat med min egna stil blir ganska komplicerat, men det mynnar ut i en riktigt episk & catchig låt. Så som jag personligen utvecklats som gitarrist & låtskrivare på denna platta är jag klart nöjd. Albumet är väldigt majestätiskt och mörkt och vi har fått mycket bra feedback hittills, det är en riktigt bra skiva.

Vart fann du inspirationen och tankarna som mynnade ut i detta album?

– Jag gräver inombords och får ut allt elände som försiggår där inne. Allt jag skriver kommer ända från själen. Jag måste känna varje not som jag lägger in i låtarna. Jag letar efter en känsla för musiken mer än vad jag letar efter ett visst sätt som låten ska vara på. Det måste kännas ända in i benmärgen. Varje låt har olika betydelser och meningar, olika känslor från mitt inre som jag speglar i olika toner och låtar. Låttexterna skriver vår nya sångare Heljarmadr. Dock har jag bidragit med två texter & personliga berättelser på detta album (As I Ascend & Temple Of Ahriman), som slut bearbetats av Heljarmadr. På detta album har jag & Heljarmadr haft en öppen dialog för att musik och text skulle få ett mer symbiotiskt förhållande med varandra. Låtarna har nu en betydligt djupare betydelse & ger ett så mycket starkare avtryck än på tidigare plattor.

Ni släppte musikvideon för ‘Nail Them To The Cross’ redan 2014, vad hände mellan singel-och albumsläppet?

– Det hände en massa som ändrade på planen som vi hade. Tanken var att släppa albumet efter singeln ‘Nail Them To The Cross’, men vi pratade ihop oss inom bandet och även med skivbolaget. Vi var alla överens om att det bästa var att inte stressa ihop det som vi hade kvar. Det måste bli bra, det måste kännas rätt och då får det ta extra tid. Det känns enormt skönt när ens skivbolag står på ens sida när sådant här händer. [Century Media Records] förstod att de behövde ge oss extra utrymme och tid för att skapa en bra platta.

Påverkade uppehållet hur skivan blev i slutändan?

– Helt klart! Det är så otroligt mycket som hänt i mitt liv under dessa år, både bra & mindre bra, och självklart speglas det i musiken jag skriver samt i hur slutresultatet av detta album blev. Det tog sin tid, men tillslut fick vi till det vi verkligen ville skapa, ett album med dynamik och enorm fart, ett episkt album som vi alla är stolta över.

 

Text: Erik Nelsson
Foto: Jolle Ingbrand

About Author

Ungdom i Stockholm med fokus på recensioner. Uppskattar all sorts musik. Ryktet går att han även aldrig har nekat en Magic: The Gathering duel.