Dark Funeral – jag skulle födas ur blod in i bandet

0

12047405_10153519169714003_1987158158_nHan är ny sångare i Dark Funeral men var hemlig till dess att bandet släppte singeln Nail Them to The Cross i februari i år. Samtidigt tog hans band Grá och agerade som öppningsakt när hans nya arbetsgivare firade jubileum på Klubben/Fryshuset i Stockholm förra året. Att denna sångare har många bollar i luften är ingen underdrift men i slutändan handlar det om att allt ska ha en funktion.

– Det var kring jubileumsspelningen som jag och Michael ”Lord Ahriman” Svanberg (gitarrist och bandgeneral i Dark Funeral) började diskutera detta, säger sångaren Andreas ”Heljarmadr” Vingbäck. Jag visste att bandet behövde en ny sångare så jag frågade Michael om Dark Funeral var intresserade av att testa mig. Jag fick repa in några låtar och när vi sedan körde dessa tillsammans gick det hur bra som helst. Därefter fickjag några fler låtar där vi upptäckte att det gick lika bra som på första repet. Det har varit en lugn process utan ”pang på, nu är det klart”. De har fasat in mig för att jag ska få känna på personkemin och för att slippa eventuella framtida medlemsbyten om det inte skulle funka mellan oss. Jag köpte Dark Funerals debutskiva, The Secrets of the Black Arts, när den släpptes 1996. Innan dess hade jag hört dem på samlingsplattan Blackend: The Black Metal Compilation Volume 1(1995) så jag har följt dem sedan jag själv var ung.

Hur känns det att spela i ett band som du lyssnade på redan som tonåring?

– Jag vet inte hur jag ska beskriva det på bästa sätt. Visst är det självfallet en stor grej för mig, samtidigt har jag jobbat som musiker i så många år att det kändes som om jag bara flöt in i ett nytt sammanhang som fungerar bra.  Jag har haft Cursed 13 sedan 1998(bandet hette då Cursed 666) samt ett tidigare band som hette Diabolic Lust som jag hade 1997 fram till 2010 när jag och Dimitri ”Dimman” Jungi startade Grá. Med Grá har vi spelat flitigt live och släppt en del material.

Och Andreas har bemötts väl av bandet. Senast Crankitup gjorde en intervju med Dark Funeral (LÄNK) skedde detta med bandgeneralen Michael varvid denne lovordade sin nya sångare och sa att sångaren på ett ”oheligt sätt” kunde tolka och förstå vilken känsla Michael ville förmedla.

– På det stora hela var både låten och konceptet till låten Temple of Ahriman redan klart. Han visste vad texten skulle handla om så jag tog detta, gjorde som jag brukar göra och skrev en text. Därefter skickade jag den tillbaka till Michael som kom med synpunkter som jag fick fundera över och se om vi kunde ändra. Det blev en process där vi verkligen jobbade tillsammans. Vi har grejer till nya plattan som Michael har många koncept, tankar och teman till. Sedan är det mitt jobb att sätta ord på det. Nail Them to the Cross skrev jag själv och personkemin känner jag fungerar väldigt bra. Det är skönt och en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta på detta.

Du är dock inte den enda nya i bandet, vi har även basisten Andreas ”Natt” Fröberg som kom in i bandet kort efter att du gick med.

– När jag gick med stod bandet helt utan basist så vi testade någon snubbe som det inte fungerade med varvid Michael blev tipsad om Andreas. Vi tog in honom och testade varvid det funkade bra, så jag skulle beskriva den processen som ganska enkel. De andra medlemmarna är erfarna av att vara ute och turnera vilket jag och Andreas inte är på samma sätt. Vi får lära oss en hel del och det är verkligen nya upplevelser varje gång. De har varit flera gånger i länder som vi två besöker för första gången.

Rent estetiskt, hur gick dina tankar kring valet av corpsepaint och scenkläder?

– Det var svårt. Med Grá har vi enbart använt oss av vit färg. Att hitta en klassisk stil som funkar men som inte redan är gjord är ett svårt dilemma år 2014 och 2015. Det var bara för mig att testa mig fram. Och det viktiga var att jag kände mig hemma med den så att jag inte kände mig fånig på något sätt. Jag måste känna att det är jag i sminkningen och även om jag har kört med den sedan jag började i Dark Funeral så är jag inte främmande för att ändra både den och mina scenkläder. Det är en process och har alltid varit så. Ser man tio år tillbaka i Dark Funerals historia så såg bandmedlemmarna helt annorlunda ut.

– Till låten Nail Them to the Cross ville vi göra en enkel video istället för att göra en lyrikvideo eller bara släppa låten online. Vi hade en tanke om att jag skulle födas ur blod in i bandet varvid det påminner om en uppväckelse. Vi använde oss av enkla medel men det fungerade. Enklast är många gånger det bästa och hade vi gett oss på något större det tagit längre tid att få ut singeln. Det behövs oftast inget mer. Man ska aldrig göra något för att ha så mycket som möjligt utan allt ska ha en funktion.

Text och foto: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.