Dark Funeral – Where Shadows Forever Reign

0

Dark FuneralCentury Media Records
Släpps den 3 juni

Vad finns det att säga om Dark Funeral som inte redan har sagts? Att de i över tjugo år har invokerat satan och spridit mörker och misär till sina hängivna trosföljare?Att de var bland de första black metal-banden på den svenska scenen och idag klassas som en genrens tungviktare?Allt detta är redan allmän kunskap, likaså att bandet sällen gör en besviken, vilket de återigen bevisar med Where Shadows Forever Reign.

Efter ett kortare intro översvämmas sinnena som av en kaskadflod av inledande Unchain My Soul. Tempot är högt, käftsmällen beständig och lyssnaren vet nu vad de har gett sig in på. Vad som är uppseendeväckande är att resten av skivan följer i mestadels samma mönster utan att kännas långtradig. Alla låtar grundar sig i snabba gitarrslingor och blast beats, men de innehåller tillräckligt många smådetaljer för att varje spår ska kännas intressant. Några låtar sticker dock ut i mängden. Den något långsammare men mångdubbelt tunga Temple Of Ahriman är en av de som med sin trallvänliga refräng kan det bli ett av bandets första allsångsspår. En stor del av äran för detta kan ges till Heljarmadr (sång) som nu gör albumdebut med Dark Funeral. Hans förmåga att producera både gutturala vrål eller desperata skrin används flitigt genom skivans gång, vilket skapar en dynamik som ofta saknades med förre sångaren Magus Caligula.

Det har gått nio år sedan Angelus Exuro pro Eternus (2009) släpptes. Att förväntningarna därför är höga inför detta nya alstret är ingen underdrift. Det är därför mycket glädjande att bandet verkliga lever upp till alla förväntningar plus lite till. Man skulle kunna gå så långt som att säga att Where Shadows Forever Reign är en av de senare årens absolut bästa black metal-skivor.

Betyg: 8/10

Spår:
1. Unchain My Soul
2. As One We Shall Conquer
3. Beast Above Man
4. As I Ascend
5. Temple Of Ahriman
6. The Eternal Eclipse
7. To Carve Another Wound
8. Nail Them to the Cross
9. Where Shadows Forever Reign

Medlemmar:
Lord Ahriman – Gitarr, bas
Chaq Mol – Gitarr
Dominator – Trummor
Heljarmadr – Sång

Text: Markus Lassus Bjälnes

About Author

20-årig student baserad i Östersund/Stockholm med fokus på recensioner och nyhetsrapportering. Vinner troligtvis över de flesta hårdrockare på vasaloppet.