Dark Tranquillitys Releasefest 30 Okt – 09

0
Foto: Peter Herneheim
 

En gång för länge sedan, si sådär fyra år sen, fick jag den konkreta frågan; ”Vad är det som gör Rockmusiken så speciell – vad är så särskilt med distade gitarrer egentligen?”. Frågan kom från en nära vän som någonstans på vägen sålt sin själ till popdängorna på radion och kunde inte i sin vildaste fantasi finna något upphetsande i mina hörlurar. Vid frågans tidpunkt hade jag inget övertygande bra svar som svarade på varför ”Rockers-folket” är en kategori för sig, idag hade jag haft klockrent. – ”Det är förmodligen de enda fansen som headbangar på bio!” De sitter ner i en behaglig biosalong på sina behagliga skumgummi(?)stolar och älskar det som utspelar sig framför dem; Dark Tranquillitys liveDVD från Milano, samtidigt som huvuden dunkar luft. Så, älskar man musik!

Denna typ av uppenbarelse/upplevelse fick jag där jag satt i min biostol och insöp alla de intryck som florerade till Dark Tranquillitys premiärvisning av sin DVD. Den fantastiska, nästan surrealistiska känsla av hängivelse till sina trogna fans som DT framtonar blir en grym respons till den åskådarskara som kommit för att ta del av detta skådespel. Om just DVDn finns det inte särskilt mycket att klargöra mer än att detta är resultatet av 20 år i tjänst, resten får man räkna ut själv.

Vid tillställningens slut infinner sig en befriande och nästan euforisk känsla av två anledningar; för det första var strupen torr och sätesmuskeln utan känsel, vilket hade blivit resultatet av långt stillasittande – vilket är en annorlunda ställning att uppleva musik på. Den andra anledningen, den euforiska, är att höra den ”upprymdhet” som uttrycks i hur fet konserten var, hur grymma DT verkligen är, hur fantastiskt det är att gänget nu firar 20 år. Och på tal om just definitionen på firande så fortsätter skaran vidare mot efterfesten, en efterfest i hårdaste lag. Den trofasta skaran fans/metal-lovers fortsätter sitt headbangande mot spårvagnen, fortsätter sina meningsutbyten och fortsätter vara en utav musikvärldens mest gedigna skara. Detta tycker mig vara ett så bra svar som möjligt kan ges på frågan: ”Vad är så speciellt med ’Rockers’?”

/ Christoffer Hedman

Se bilder från festen här

About Author