The Devil’s Cradle – The Story of Finnish Black Metal

0

Svart Records
Släpps den 3 november
Böcker om extrem metal har de senaste fem åren kommit att dominera hårdrockens bokmarknad. Allt från Bay Areas thrash metal-scen till skandinavisk death metal och black metal har fått sig ett eget uppslagsverk. Konstigt nog har våra grannar i öst, finnarna, haft det knapert med litteratur om den inhemska scenen. Journalisten Tero Ikäheimonen bestämde sig för att ändra på detta och mellan åren 2014 till 2017 intervjuade han över 50 av de mest betydande black metal-banden i finländsk historia. Resultatet är ett snyggt och välskrivet verk som blir personligt, men tyvärr aldrig privat.

Redan hösten 2016 släpptes det över 500 sidor långa verket på finska och en får anta att efterfrågan var tillräckligt stor för att återsläppa den på engelska. Tero har gjort ett gediget arbete. Vi förflyttas bakåt i tiden till sent 80-tal och betar av det enda bandet efter det andra berikat med små kartor för att se vart i landet vi befinner oss. Intervjuer vävs in i texten och överlag märks det att det ligger tre års hårt faktainsamlande bakom denna bok. Registret är pedantiskt långt och detaljrikedomen är på en nördigt härlig nivå. Det finns dock flera saker som ligger boken till last. Eftersom vi följer ett band per kapitel blir det svårt att få en överskådlig blick av genrens utveckling. Intervjuerna är intressanta, men går sällan på djupet och i kombination med det stundom klyschiga språket har boken stundom drag av fanzines snarare än litterärt verk. Man behöver faktiskt inte klämma in en mindre black metal-text så fort man ska öka på stämningen och med så mycket fakta inmatat i varje kapitel blir läsningen av skummande karaktär.

Trots en fin layout och intressanta bilder saknar boken en problematiserande grund. Det är mycket yta och lite djup. Inte ens i de kapitel som berör kyrkbränning och genrens kopplingar till nationalsocialistiska värderingar får vi någon riktig fart på diskussionen, utan ämnena berörs mycket flyktigt. Det är först när scenens samröre med den ockulta organisationen Star of Azazel diskuteras som boken verkligen blir intressant, vilket i mångt och mycket kan tillskrivas ledaren Johannes “Nefastos” Laines frispråkighet. I övrigt är detta verk en bok som må hända fyller en lucka i metallitteraturen, men som knappast kommer gå till historien som minnesvärd lektyr.

Betyg: 6/10

Författare
Tero Ikäheimonen

Originaltitel
Pirunkehto – Suomalaisen black metalin tarina

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.