Die Apokalyptischen Reiter – Der rote Reiter

0

Nuclear Blast
Släpps den 25 augusti

Det tyska fenomenet Die Apokalyptischen Reiter är tillbaka med sin schizofrena kombination av rock, melodisk death metal, heavy metal och folkmusik. Denna gång är det i form av ett mastodontepos dedikerat till den röde ryttaren, det vill säga krigets representant av apokalypsens fyra ryttare. Att detta tilltalar en tysk publik som fått Richard Wagners Nebelungens Ring med modermjölken kommer knappast som en överraskning. Hur vida resten av världen kan smälta musiken är en annan femma.

Die Apokalyptischen Reiter är, har och kommer alltid att vara en epitet man antingen sväljer helt och hållet eller plockar ut specifika delar från. Om du inte ser dem live förstås. Då är du förmodligen fullt upptagen med att få sitta i en av deras gummijollar och bäras upp av publiken i en alternativ version av crowdsurfing. Die rote Reiter är tyskarnas längsta skapelse till dags dato men faller ändå in på en speltid under dryga timmen. Ett klokt drag eftersom mängden intryck är så enorm att varje utfyllnadssekund riskerar att spränga huvudet. Stundom är det folkmusik på agendan i smäktande toner och riff. Sedan svänger pendeln över och melodisk death metal bankar skoningslöst på trumhinnorna. Det ger ett förvirrat intryck och jag märker att jag hela tiden fingrar lätt på framåt-knappen för att skapa ordning i sjögången.

Det är ingen tvekan om att tyskarna är skickliga musiker med gigantiska ambitioner. Det märks dock att deras största framgångar nås på den tyska hemmaplanshalvan av fotbollsplanen. Två decennier in i karriären och deras musik är fortfarande en klurig sak att vända rätt, på både gott och ont. Har man däremot en fetisch för tyska framfört med ett dovt morrande finner man detta i överflöd.

Betyg: 6/10

Spår:
1. Wir sind zurück
2. Der rote Reiter
3. Auf und nieder
4. Folgt uns
5. Hört mich an
6. The Great Experience of Ecstasy
7. Franz Weiss
8. Die Freiheit ist eine Pflicht
9. Herz in Flammen
10. Brüder auf Leben und Tod
11. Ich bin weg
12. Ich nehm dir deine Welt
13. Ich werd bleiben

Medlemmar:
Volk-Man – bas
Dr. Pest – sång
Fuchs – sång, gitarr
Sir G. – trummor
Ady – gitarr

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.