Dimmu Borgir – Forces of the Northern Night

0

Nuclear blast
Släpptes den 28 april 2017

Dimmu Borgir har sedan starten 1993 delat black metal-scenen och fortsatt sila sina sanna följeslagare för varje nytt skivsläpp. De har bjudit på allt mellan dystra pianotoner till symfoniorkestrar. Den nuvarande trion har efter sina nio stormiga skivsläpp skrapat ihop ett urval låtar till sitt första livealbum Forces of the Northern Night.

Albumet riktar sig till den lilla skara som klev med Dimmu Borgir över tvåtusentalets avgrund då de tidigaste spåren kommer från Puritanical Euphoric Misanthropia (2001). Ljudet är i världsklass, publikhavet skalas bort på ett onaturligt sätt och bandet levererar en välsvarvad kaskad stråk och distade gitarrer. Spår som Xibir (2010) och Puritania (2001) bjuder på gästartister och körsångare som tar oss till en ljudrymd som sträcker sig långt bortom fjärran galaxer. Häftigt och mastigt, men utan publikhavet och mellansnacket uteblir den upprymdhet som bör infinna sig.

Skivan, som inte efterlämnar ett uns live-känsla, är helt klart en greatest hits för fans av den senare skolan. Söker du äkta konsertkänsla bör du dock istället välja rullen Live and plugged från 2002.

Betyg: 5/10

Spår:
CD 1
1.Xibir
2.Born Treacherous
3.Gateways
4.Dimmu Borgir
5.Dimmu Borgir
6.Chess with the Abyss
7.Ritualist
8.A Jewel Traced Through Coal
9.Eradication Instincts Defined

CD 2
1.Vredesbyrd
2.Progenies of the Great Apocalypse
3.The Serpentine Offering
4.Fear and Wonder
5.Kings of the Carnival Creation
6.Puritania
7.Mourning Palace
8.Perfection or Vanity

Medlemmar:
Stian Tomt Thoresen (Shagrath)- sång
Sven Atle Kopperud (Silenoz) – gitarr
Thomas Rune Andersen Orre (Galder) – gitarr

 

About Author