Diskofilen: Accept

0

Vid 14-års ålder hörde han Accept för första gången. Idag, 30 år senare, är han världens största Accept-samlare. Han har lärt känna bandet personligen och har genom åren sett tyskarnas musik som en stöttepelare i vardagslivets kriser. Möt Lasse Hansen, även känd som Accept-Lasse.  accept_lasse

– I början på 80-talet växte mitt intresse för musik. När jag var 14 år hörde jag Accept för första gången eftersom min äldre bror hade albumen Balls To The Wall och att Fast As A Shark lirandes på diskoteken. Även mina polare köpte Accept-skivor och det var det som fick mig att börja samla på hårdrock men framförallt då Accept.

– Jag samlar på vinyl som första prioritering men i samlingen ingår även cd, kassetter, posters med mera. Att samla på hårdrock och Accept är en livsstil. Innerst inne så är vi ju alla hårdrockare. Musiken ger mig dessutom glädje samt att det är roligt att gå på konserter och festivaler där man träffar likasinnade. Accept har bland annat ett internationellt Street Team på Facebook där jag lärt känna en del människor som jag sedan träffat i verkliga livet.

För att kunna informera andra samlare om vilka prylar som finns på marknaden valde Lasse att starta upp hemsidan, Accept-Lasse.se. Denna sida visar upp en imponerande samling som har växt genom åren. Lasses samlande gjorde att han tidigt blev Sveriges största samlare och sedan några år tillbaka kan han även titulera sig själv som världens största Accept-samlare. När det kommer till de större rariteterna i samlingen så är det heller inga småsaker vi pratar om.

– Den största rariteten i min samling är Restless and Wild UK Promo Lp med grön splattervinyl som jag bara har sett ett exemplar av sedan jag började att samla 1985. Sedan har jag två Gold Awards som jag köpte direkt av Jörg Fischer (ex-gittarist). Fischer har däremot inte gjort något väsen av sig de senaste 20 åren. Därför har jag bildat en Facebook-grupp; The Hunt for Jörg Fischer. Om någon har färsk info om Jörg så hör gärna av er.

I dagsläget har du en nära vänskapsrelation med Accept. Hur kom det sig att du lärde känna bandet personligen?

– Jag har känt Accept sedan 1993. Det var i maj det året som de hade en skivsignering i HMV Shopen på Ströget i Köpenhamn. Danskarnas prylar signerade de på 30 minuter. Men när jag kom med mina saker tog det dem en hel timma att signera allt. De var imponerade av samlingen och var både jordnära och trevliga att umgås med. Efteråt fick jag vara med på soundchecken och även hänga med backstage. Sedan fick jag följa med dem ut och äta på restaurang. Efteråt skrev Peter Baltes (bas) om mig i tidningen Headbangers Ball när han förde turnédagbok.

pic01

Har du fler sådana anekdoter på lager?

– Den elfte juli 2011 spelade Accept på KB i Malmö. Publiken bestod av ungefär 500-600 personer. Plötsligt under solot i låten Metal Heart vinkar Baltes upp mig på scenen. Jag tänkte; ”vad har han nu hittat på?”. Några dagar tidigare i Gävle hade vi två snackats vid backstage och då hade han sagt att han ville ge mig något i present. Det hela slutade med att jag fick köra i slutet av låten samt posera med min Metal Heart-tattuering. Ett stort ögonblick för mig och klippet finns faktiskt på youtube.

– Ett annat bra minne är från Copenhell 2013. Min flickvän hade arrangerat så att jag skulle få komma upp på scenen. Accept trodde att jag fyllde år då så jag fick vara med på scenen under deras sista låtar den kvällen. Dessutom var jag med och tackade publiken efter avslutningslåten, Balls To The Wall. Ibland så frågar folk om jag är med i bandet…

Tror du någonsin att du kommer att bli nöjd med ditt samlande och säga; ”nu räcker det, nu har jag allt som jag behöver”?

– Man blir aldrig nöjd och det är det som är tjusningen med samlandet. Det finns alltid något nytt som dyker upp. Min egen samling kommer att utökas med tiden. Exempelvis har jag redan de flesta olika exemplaren av deras nya platta, Blind Rage.

Och vad Lasse tycker om nya skivan kan ni läsa på följande länk eftersom vi på Crank It Up valde att bjuda in honom som gästrecensent – LÄNK.

Foto: Lasse Hansen
Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.