Disturbed – Evolution

0

Warner Music
Släpps den 19 oktober

Den som väntar på något gott väntar ofta för länge, eller vad är det talesättet säger? Senast Disturbed släppte ett renodlat studioalbum var 2015 i form av Immortalized. Det var en comeback där man visade sina rötter i tung hårdrock med en del elektroniska inslag. Tre år senare har man skapat ett nytt album som man själva säger ska ge fansen ett nytt sätt att se på bandet. Frågan är om det var förvirring man eftersträvade?

Albumet inleds i den stil som vi är vana vid – pang på – med det första singelsläppet Are You Ready. Det är ett klassiskt spår med rejäl tyngd där David Draiman sjunger om att vara redo för revolutionen, där man ska ställa sig upp för att visa ”de andra” att man inte längre böjer sig likt ett enkelt byte. Det fortsätter i samma musikaliska anda på spår två men sedan flyger vi nästan framåt när någon trampar på bromsen och ger oss A Reason to Fight. Det märks att låtskrivarna Draiman och Dan Donegan (gitarr och keyboard) har lagt ner mycket energi på att fånga lyssnaren och vill visa att man kan hantera flertalet subgenrer inom metal och andra musikstilar. Vi bjuds på ösiga låtar med tyngd där kvartetten manar fram rejält gung med massiva gitarrer som backas upp av Mike Wengrens stabila trumkomp. Likväl finns lugna ballader likt Hold On To Memories där Draiman får briljera med sin enorma röst.

Det är lätt att bli lite cynisk och fundera på bandets intentioner med det här albumet. Är det viljan att behålla alla nya fans efter framgångarna med covern på Sound of Silence (Simon&Garfunkel) som ger oss denna blandade kompott? Resultatet blir tyvärr lite tveeggat. Som att vilja ha den råa tyngden från klassisk heavy metal och samtidigt gå på en grungig Unpluggedspelning á la 90-tal. Klart är att helheten var bättre och jämnare på 2015 års comeback.

Betyg: 6/10

Låtar:
1. Are You Ready
2. No More
3. A Reason to Fight
4. In Another Time
5. Stronger On Your Own
6. Hold On To Memories
7. Savior of Nothing
8. Watch You Burn
9. Best Ones Lie
10. Already Gone

Medlemmar:
Don Donegan – gitarr, keyboard
David Draiman – sång
John Moyer – bas
Mike Wengren – trummor

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.