Eluveitie – Evocation II: Pantheon

0

Nuclear Blast
Släpps den 18 augusti

Det finns tre saker som håller det utdöende språket galliska vid liv; Asterix, Obelix och Eluveitie. Det finns dock bara en person som håller den stadiga ruljansen av medlemsbyten igång och det är grundaren och allt-i-allo frontmannen Chrigel Glanzmann. Med halva laguppställningen utbytt är det dags för bandet att färdas tillbaka i tiden och följa upp den akustiska skivan Evocation I – The Arcane Dominion (2009). Denna gång får de galliska hjältesagorna däremot stå tillbaka för de galliska gudarna som tillägnats en serenad var.

Den lyssnare som hade hoppats på en renodlad folk metal platta i stil med Origins (2014) får nöja sig med en tripp till närmsta renässansmarknad. Här är det enbart akustiska rytmer som valsar till tonerna av Fabienne Ernis (sång, keltiska harpa, mandola) ljusa stämma. Till och med Chrigel backar så pass mycket på sitt growlande att det enbart ligger som en knapp hörbar stämma i bakgrunden. Under tretton spår får vi följa lika många gudaväsen och igenkänningsfaktorn är hög när några av Eluveities mest välkända melodier vävs in i det nya materialet. Vi kan knappast kalla skivan för metal, men har man ett intresse för folkmusik och lajvande borde detta passa som handen i handsken. Avskalat och dränkt i samplade naturljud blir Evocation II: Pantheon en rogivande paus i vardagen.

Trots medlemsbyten är det bara att konstatera att Eluveitie alltid kommer att låta som  Eluveitie. Skivan är vacker men bjuder inte på några egentligen överraskningar utan känns snarare som ett stabilt och säkert kort. Inget fel med det men det gör också att den blir lite av en mellanplatta. Fin som snus… men fortfarande bara mellan.

Betyg: 6/10

Spår:
1. Dureððu
2. Epona
3. Svcellos II
4. Nantosvelta
5. Tovtatis
6. Lvgvs
7. Grannos
8. Cernvnnos
9. Catvrix
10. Artio
11. Aventia
12. Ogmios
13. Esvs
14. Antvmnos
15. Tarvos II
16. Belenos
17. Taranis
18. Nemeton

Medlemmar:
Chrigel Glanzmann – sång, gitarr (akustisk), mandolin, uilleann-rör, bodhrán, tennvisselpipor, gaita
Kay Brem – bas
Rafael Salzmann – gitarr
Nicole Ansperger – fiol, sång
Matteo Sisti – säckpipa, visslor, gitarr (akustisk)
Alain Ackermann – trummor
Jonas Wolf – gitarr
Michalina Malisz – vevlira
Fabienne Erni – sång, keltisk harpa, mandola

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.