Enforcer – Zenith

0

Nuclear Blast
Släpps 26 april

Det är i gränslandet mellan klassisk speed metal och NWOBHM  man hittar Arvikasönerna i Enforcers  musikaliska rötter. Inför senaste plattan har bandet stuckit ut hakan och sagt att de ska leverera det bästa heavy metal-albumet någonsin. Genom att fortsätta blicka bakåt mot 80-talet och samtidigt utveckla genren framåt åstadkommer grabbarna rejält spret bland rötterna.

Zenith är ett album som oftast levererar starka låtar som manar till spontant stamp  med högerfoten. Det är tyvärr inte lika ofta huvudet slänger med i samma takt. De första tre spåren är rena retrobombandet med härlig nostalgikänsla. Andra låten Zenith Of The Black Sun har klara referenser till gamla sköna Saxon och plattan Crusader (1984), men  med nya inslag i form av snygga keyboards blir det ändå en fräsch känsla över stycket. Problemet när man vill göra något stort och pampigt som även ska låta retro och nytt är att det blir för nytt. Ta till exempel balladen Regrets. Låtmakarna verkar ha siktat på en klassisk powerballad men resultatet hade platsat bättre på något av My Chemical Romances album. Tack och lov tar albumet fart igen efter detta magplask. Mot slutet av plattan hittar vi Thunder And Hell, ett av de starkaste bidragen i form av en tvättäkta speed metal-låt. Här gör Tobias Lindqvist (bas) en heroisk insats när han piskar på hela bandet med sina snabba galopper över strängarna.

Allt som allt får lyssnaren sig många tunga, välskrivna låtar till livs. Men frågan som dröjer sig kvar är ändå om de inte stack ut hakan lite väl långt den här gången. För även om flera låtar kommer vara givna röjare på festivaler i sommar så blir den samlade känslan något splittrad. Det finns risk för att yttersta hakspetsen kapas av en avsliten nit från läderbältet.

Betyg 7/10

Spår
1. Die For The Devil
2. Zenith Of The Black Sun
3. Searching For You
4. Regrets
5. The End Of A Universe
6. Sail On
7. One Thousand Years Of Darkness
8. Thunder And Hell
9. Forever We Worship The Dark
10. Ode To Death

Medlemmar
Olof Wikstrand – Sång/Gitarr
Jonas Wikstrand – Trummor/Piano&Keyboards
Tobias Lindqvist – Bas
Jonathan Nordwall – Gitarr

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.