Engel – Raven Kings

0

Gain Music Entertainment
Släpps den 28 november

engelravenkingscdUnder 2012 släppte det Göteborgbaserade industrimetalbandet Engel sin tredje skiva, Blood of Saints. Skivan togs emot med blandade åsikter, speciellt på grund av att houseartisten deadmau5 medverkande i singeln Question Your Place. Men vad man än tycker om Blood of Saints satte det bandet i rampljuset. Att gruppens sångare, Magnus Klavborg, då valde att lämna bandet i slutet av 2012 kom som en överraskning för många. Snart annonserades det att bandets nya frontman var Mikael Sehlin (Degradead). Efter snart två år i bandet är det dags för hans albumdebut i form av Raven Kings. En platta som bakats med det gamla klassiska Engelreceptet och som inte bjuder på särskilt många överraskningar utöver de välprövade ingredienserna.

Den som ger sig in i Raven Kings och förväntar sig att höra Mikael från bandet Degradead kommer att bli förvånad. Frontmannen har snarare tagit efter sin föregångare, Magnus Klavborg. De hårda och djupa growlandet är i mångt och mycket utbytt mot ljusa skrik. Likheterna mellan Mikael och Magnus är slående, vilket jobbar till albumets fördel. Den återkommande Engellyssnaren kommer direkt att känna igen sig.

Inledande Salvation är något underväldigande. Även om låten följer i de tidigare albumens fotspår är det något som saknas. Den är helt enkelt lite tråkig. Your Shadow Haunts You är däremot av den starkare sorten. Kvintettens ledare Niclas Engelin (Gitarr), som till vardags gästar In Flames scen, visar vart skåpet ska stå med ett ordentligt ”wall of (guitar)sound”. Frontmannen bjuder på en av skivan bästa sånginsatser, med mycket hoppande mellan olika typer av sångteknik. Halvvägs in i den knappt 40 minuter låga skivan drar jag dock en djup suck av besvikelse. I Am The Answer är plattans enda ballad/powerballad. Den är oerhört tråkig och ointressant bortom alla gränser. Varför den ens finns med på skivan är bortom mig. Det känns mest som ett misslyckat försök att sträcka ut en desperat hand mot mainstreammusiken.

Överlag är Raven Kings en platta som med stolthet kan bära Engels namn på skivomslaget. Den är inte perfekt, det finns en del spår som helt enkelt inte räcker upp till den standard som bandet har satt med deras tidigare album. Däremot finns det även många riktigt bra spår, spår som jag längtar efter att få headbanga vigoröst till.

Bäst: Your Shadow Haunts You
Sämst: I Am The Answer
Betyg: 6/10

Spår:
1. Salvation
2. Your Shadow Haunts You
3. Denial
4. Fading Light
5. My Dark Path
6. I Am The Answer
7. When The Earth Burns
8. End of Days
9. Sanctuary
10. Broken Pieces
11. Hollow Soul

Medlemmar:
Mikael Sehlin – Sång
Niclas Engelin – Gitarr
Marcus Sunesson – Gitarr
Steve Drennan – Bas
Oscar Nilsson – Trummor

Text: Markus Lassus Bjälnes

About Author