Ensiferum – One Man Army

0

Metal Blade Records.
Släpps den 20 Februari
Den finska folk metal kvintetten Ensiferum bildades 1995 i Helsingfors av gitarristen och sångaren Markus Toivonen. Bandet skivdebuterade i början av 2001 och har sedan dess släppt sammanlagt fem fullängds album. Den 20:e februari släpper bandet sin sjätte skiva One Man Army. En skiva som bjuder fansen på en och en annan överraskning.

Skivan inleds fridfullt med det instrumentala stycket March Of War  för att sedan följas av den högt tempobaserde  Axe of Judgement. En låt där bandet mot slutet lägger in en galen överväxel med gitarrpartier som direkt för mina tankar till  Dragonforce. Tredje låten Heathen Horde låter exakt som jag förväntar mig att Ensiferum ska göra. Med melodier som kommer få dig att vilja dansa runt i en cirkel och trallvänliga refränger är detta ett av skivans starkaste spår. Cry For The Earth Bound är utan tvekan skivans mest episka låt. Allt ifrån de dunkla kyrkokörerna i början, och det akustiska folkinspirerade mellanspelet till den mäktiga avslutningen smälter ihop på ett stilfullt sätt och bildar en grym folk metal dänga. På My Ancestor’s Blood börjar det musikmässigt bli ganska enformigt. Det är förvisso en hyfsad låt men det är allt den är och den kommer troligtvis att försvinna i mängden. Det avslutande spåret Neito Pohjolan som grovt översatt betyder ”jungfrun från Pohjola” är minst sagt ett annorlunda spår. Med vad som låter som influenser från country och tango framfört med klassiska folkmusikinstrument såsom dragspel har dem lyckats skapa något som inte påminner om något Ensiferum tidigare har släppt. Det är ett djärvt risktagande som kan löna sig i slutändan då tilltaget gör att detta spår är bland de bättre på denna fullängdare.

Avslutningsvis skulle man kunna säga att det är en helt okej platta. Det är långt ifrån lika bra som deras klassiska platta Iron (2004)  som var rivigare och mer folk metal-inspirerad än denna. Skivan bjuder som de flesta album på några framtida hits men de flesta låtarna är inte direkt något material för topplistan. Om man ska dra en parallell till en annan klassisk skiva så skulle jag väl säga att jag misstänker att denna patta kommer att bli vad No Prayer For The Dying var för Iron Maiden.

Bäst: Heathen Horde samt Neito Pohjolan
Sämst:
My Ancestor’s Blood

Betyg: 5/10

Spår:
1. March Of War
2. Axe Of Judgement
3. Heathen Horde
4. One Man Army
5. Burden Of The Fallen
6. Warrior Without A War
7. Cry For The Earth Bounds
8. Two Of Spades
9. My Ancestor´s Blood
10. Descendants, Defiance, Domination
11. Neito Pohjolan

Medlemmar:
Petri Lindroos – sång, gitarr
Markus Toivonen – gitarr, sång
Sami Hinkka – bas, sång
Janne Parviainen – trummor
Emmi Silvennoinen – keyboard, sång

 

Text: Tobias Sjölin

About Author