Ensiferum – Two Paths

0

Two PathsDe som är bekanta med den något annorlunda men ack så kreativa genren folk metal, har någon gång hört Ensiferum. Tillsammans med band som Moonsorrow och Finntroll är de anledningen till varför genrens popularitet exploderade under 2000-talet. Ledda av Petri Lindroos(sång), som tidigare var med i death metal-bandet Norther, har de pumpat ut folkkära klassiker som From Afar(2009) och In my Sword i Trust(2012) sedan 1995.

Petri lagt alla sina färdigheter i growlandet så får Marcus Toivonen(sång, gitarr) och Sami Hinkka(sång, bas) ta ansvaret för all skönsång, som det finns en hel del av på denna platta. Inte minst i första spåret då man får njuta av svärdbärarnas modersmål, finska, i sin renaste form. Men frukta icke, som vanligt finns engelska allsångslåtar också, till exempel Don’t You Say. Den är så catchy att den kan kallas metalvärldens Never Gonna Give You Up (Rick Astley, 1987). På denna platta känns allt mer fokuserat på folkinstrument, och framförallt dragspelet  får ta en mer dominant roll. Ett bra exempel är God Is Dead, som lika gärna hade kunnat vara framfört av piraterna i Alestorm, innan sången kommer in och raserar illusionen. Mot slutet får man dock en låt framkallad ur den svunna tiden, sisådär 15 år tillbaka. Hail to The Victor är nämligen betydligt mörkare och en välkommen paus från alla stojiga sockersöta melodier. 

Om detta album kan indikera något så är det att bandet blivit lite mjukare på gamla dar. Det är mindre fokus på Petris hårdare ton och istället experimenterar de mer med ren sång, inte minst Netta Skogs(dragspel, sång) mjuka stämma. Tyvärr är resultatet inte något vidare som kräver ens uppmärksamhet och rör om i grytan. Utan mera som en frisk bris, helt klart njutbart men inte mycket mer än så.

Betyg: 6/10

Låtar:
Ajattomasta Unesta
For Those About to Fight
Way Of The Warrior
Two Paths
King of Storms
Feast With Valkyries
Don´t you say
I Will Never Kneel
God Is Dead
Hail To The Victor
Unettomaan Aikaan

Medlemmar:
Markus Toivonen – Sång, Gitarr
Sami Hinkka – Bas, Sång
Petri Lindroos – Sång, Gitarr
Janne Parviainen – trummor
Netta Skog – Dragspel, Sång

About Author