Enslaved – E

0

Nuclear Blast Records
Släpps den 13 oktober

Sedan 1994 års debut, Vikingligr Veldi, har norrmännen hamrat på i egen takt och åstadkommit stora framgångar. E är det korta namnet på det fjortonde studioalbumet som befäster Enslaveds plats i metalscenen. De sex låtarna (åtta med bonusspåren) visar på bandets bredd och ständiga vilja att fortsätta utvecklas som musiker och låtskrivare.

E tillfredsställer alla behov och är ett typexempel på hur progressiv metal ska låta idag. Bombastisk och dynamisk, men med ett instrumentellt lugn som alltid finns i botten. Storm Son inleder albumet med fågelkvitter, hästgnägg och horn vilket förflyttaryssnaren till en annan plats och tidsepok. Därefter följer tio minuter av instrumentala partier, varvat med sångaren Grutle Kjellsons elaka growl. Höjdpunkterna är flera, men särskilt bra är Hiindsiights körer av ren sång som gifter sig fint med diskreta saxofoner. En avslutning som påminner om en lång och utdragen orgasm som tar slut för tidigt.

De mystiska vikingarna i Enslaved är inte så mystiska längre, och heller inga vikingar. De är ett erfaret band som tacklar industrins nya krav utan att tumma på integriteten. E är genomtänkt och välproducerad med en renare och mer polerad ljudbild. Med nordens alla element, tappade på fat med progressiva element som krydda, är Enslaveds fjortonde alster snudd på perfektion.

Betyg: 9/10

Spår
1. Storm Son
2. The River’s Mouth
3. Sacred Horse
4. Axis Of The Worlds
5. Feathers Of Eolh
6. Hiindsiight
7. Djupet (Bonus track)
8. What Else Is There? (Bonus track)

Medlemmar
Grutle Kjellson – Sång och gitarr
Ivar Bjørnson – Gitarr
Arve Isdal – Gitarr
Cato Bekkevold – Trummor
Håkon Vinje – Keyboard

About Author