Europe – Kulturbolaget, Malmö

0

_DSC0626Datum: 2015-09-20

Det vore lätt för ett band som Europe att luta sig tillbaka och leva på gamla meriter och tidlösa hits, men de har aldrig gjort sig kända för att ta den lätta vägen. Comeback albumet Start from the Dark (2004) markerade detta med sitt nya ruffiga progrock sound och kortfattat kan man säga att det finns ett Europe före och efter återföreningen. I en tid då det nästan anses fult av etablerade band att spela nytt material live, går Europe istället mot strömmen och låter turnén domineras av huvudsakligen låtar från senaste plattan ’War of Kings (2015) med sina hela sju spår representerade. Alltså mer än halva skivan. Men de har all rätt att vara stolta över skivan som klättrat till andra plats på Sverigetopplistan sedan släppet i våras.

Från rivstarten i titelspåret War Of Kings till avslutande Days of Rock and Roll håller gubbarna ångan uppe i ett rasande tempo. Det är dock de små avstickarna till de mer familjära bitarna som Supersticious och Rock the night som tar kvällen till sin höjdpunkt. Skönt är det också att få se gitarristen John Norum glänsa i instrumentala nykomlingen Vasastan vars livedebut skedde i danska Odense kvällen före. Med ett vördnadsfullt patos kanaliserar han både Ritchie Blackmore (Deep Purple, Rainbow) och Gary Moore i all sin bluesiga briljans. Under de nästan fem minuter som scengolvet tillhör honom har han publiken som trollbunden. Bortsett från att den förhandstippade favoriten Carrie fått stryka på foten för betydligt yngre och fräschare New love in town från Last Look At Eden (2009) är setlisten densamma som i Odense.

På det stora hela passerar dock materialet från skivorna Last Look At Eden och Bag of Bones (2012) relativt obemärkt förbi i livesetet om man ska gå efter publikens reaktioner. Men albumet War Of Kings tycks ha funnit sin väg in i även de mer luttrade fansens hjärtan som under kvällens gång skanderar dess namn. Trots detta finns det mycket lite tvekan om att det är de gamla låtarna som lejonparten av publiken har kommit för att höra. Gamla bitar som bevisligen har åldrats med en raffinerad värdighet. Sammanfattningsvis är det oerhört roligt att få se bandet uppvisa en sådan vitalitet och spelglädje 32 år efter starten och det ska bli spännande att se vad Upplands-Väsby gänget bjuder på härnäst.

Betyg: 7/10

Fler livebilder – LÄNK

Text: Martin Jönsson
Fotograf: Rebecca Bendrén

 

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.