Firespawn – Abominate

0

Century Media
Släpps 7 juni

När man ger en rockorkester epitetet supergrupp skapar det en hel del förväntningar. Svenska death metal-bandet Firespawn är just ett sådant exempel. Bland medlemmarna hittar man musiker från flera respektfulla akter som exempelvis Entombed A.D och Necrophobic. Frågan är om man har vad som behövs för att leva upp till förväntningarna på detta tredje studioalbum?

Abominate är inte alls ett dåligt släpp. Men det är inte heller världens bästa death metal-släpp. Skivan innehåller alla element man kan tänka sig, från söndermanglade trumset till gitarriff i 240 km/h. Men… den fräscha uppblandningen  av heavy metal som utlovas i intervjuer och pressreleaser lyser med sin frånvaro. Det är inte ofta det blir någon härlig, melodisk, rå och förbannat bra death metal. Undantagen är egentligen bara två. Först är titelspåret,  som är en svängig och suggestiv historia. Den är kanske inte så melodisk men det massiva manglandet från gitarrer och bas drar hela låten framåt som ett envist gammalt ånglok. Det andra är singeln The Hunter, en mörk berättelse om bland annat bortrövandet av kvinnor i natten, vars mittenparti luktar svensk death  metal som den lät på 90-talet.

Den största behållningen av Abominate är inte helheten utan varje musikers insats. LG Petrov (sång) gör en grym insats och visar de yngre sångarna i genren vart  skåpet stå. Trummisen Matte Modin bör också lyftas fram som en av de mest lysande stjärnorna i sällskapet. Så frågan kvarstår om de har vad som behövs? Nej, det här albumet har tyvärr inte allt som krävs.

Betyg 6/10

Spår
1. The Gallows End
2. Death And Damnation
3. Abominate
4. Heathen Blodd
5. The Great One
6. Cold Void
7. The Hunter
8. Godlessness
9. Blind Kingdom
10. The Undertaker
11. Black Wings Of The Acopalypse

Medlemmar
LG Petrov – sång
A.Impaler – bas
Victor Brandt – gitarr
Fredrik Folkare – gitarr
Matte Modin – trummor

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.