Fleshgod Apocalypse – King

0

Fleshgod-Apocalypse-KingSläpps 5 februari
Nuclear Blast Records

Det är återigen dags för extrem metal-världens gentlemän Fleshgod Apocalypse att släppa nytt. De romerska dödsrockarna har de senaste åren gjort sig kända för deras tekniska och storslagna verser. Med kappa och kavaj, en pampig stråkorkester och smattrande baskaggar är gruppen tillbaka med en värdig efterföljare till 2013 års Labyrinth.

Att King är pampig är det ingen tvekan om när inledande ’Marche Royale’ travar igång. Det knappt två minuter långa instrumentala stycket börjar med orkesterns storslagna musiserande vilket gradvis fylls på av kvintettens bankande. Introt mynnar ut i den högklassiga ’In Aerterum’ som med sin lysande kombination av stråkar och hårdrocksklaviatur sätter ett smil på läpparna. Skivan fortsätter i samma mönster utan några större dippar. Tyvärr händer det ibland att vissa spår flyter ihop med varandra då de är tämligen snarlika. En något egendomlig lösning på detta återfinns i ’Paramour (Die Leidenschaft Bringt Leiden)’. Här avbryts brölandet av nästan fyra minuter med  kvinnlig operasång ackompanjerad av ett piano. Det bisarra sticker är förvirrande men det gör sitt jobb genom att bryta upp musiken. Dock är det högsta växeln igen när efterföljande ’And The Volture Beholds’ sparkar igång. Något som sedan vidbehålls till skivans slut

Många lovord bör falla över Paolo Rossi (bas, sång) och Tommaso Riccardi (sång, gitarr) vars duellerande stämmor, den ena klar och den andra brölande, kompletterar den pompösa musiken på ett mästerligt sätt. Deras klang ekar genom musiken hela vägen till det lugna pianospelandet i avslutande King.

Det är ett spännande album som Fleshgod Apocalypse har åstadkommit. Den extremt orkesterdrivna gotiska dödsmetalen spelar verkligen bandet i händerna. Musiken må ibland bli lite lätt långdragen, dock sätt till det stora hela är King en imponerande samling melodier. En samling som även en kung hade kunnat ge sitt godkännande till.

Betyg: 7/10

Medlemmar:
Paolo Rossi – Bas, rensång
Francesco Paoli – Trummor, gitarr, bakgrundssång
Christiano Trionfera – Gitarr, orkester, bakgrundssång
Tommaso Riccardi – Sång, gitarr
Francesco Ferrini – Piano, orkester

Spår:
1. Marche Royale
2. In Aeternum
3. Healing Through War
4. The Fool
5. Cold As Perfection
6. Mitra
7. Paramour (Die Leidenschaft Bringt Leiden)
8. And the Vulture Beholds
9. Gravity
10. A Million Deaths
11. Syphilis
12. King

Text: Markus Lassus Bjälnes

About Author

20-årig student baserad i Östersund/Stockholm med fokus på recensioner och nyhetsrapportering. Vinner troligtvis över de flesta hårdrockare på vasaloppet.