Follow The Cipher – Follow The Cipher

0

Nuclear Blast
Släpps den 10 maj

Ytterligare en svensk power metal-sensation är på ingång när Follow The Cipher släpper sin självbetitlade debut. Bandet som egentligen skulle varit Ken Kängströms (gitarr) soloprojekt har expanderat till en komplett laguppställning. Dock känns det snarare som att fyra elever med dålig impulskontroll på spelutvecklingslinjen tryckt på för många knappar samtidigt.

Det första som slår en när Follow The Cipher dånar är hur det elektroniska tar över oändliga gitarriff som endast slarvar bort sig i sig själva. Det andra är hur detta alster är fyllt till bredden med snabba tempon och medelmåttiga texter. Inte helt chockerande i power metal-sammanhang, dock alltid lika gäspframkallande. Både Follow The Cipher och Playing With Fire har dramatiska uppbyggnader med hjälp av synth och piano, men när bandet saknar en keyboardist känns melodierna helt plötsligt plastiga och billiga. Versen i Titan’s Calls kan misstas för en techno remix från 90-talet. Valkyria är utan tvekan skivans guldkorn där Linda Toni Grahns pipa är så bra att den snarare bryter ribban på mitten än att höja den.

Denna platta har tappat greppet ovanför den elektroniska djungeln. Med överproducering och på tok för mycket knapptryck saknar skivan variation. Något som endast genererar trötthet och besvikenhet. Hade allt krimskrams skippats och musikens bättre kvalitéer fått stå i centrum hade Follow The Cipher förmodligen kunnat smälla till med en riktig fyrverkerishow. Denna gång får man nöja sig med ett fuktigt tomtebloss i näven.

Betyg: 3/10

Spår:
1. Enter The Cipher
2. Valkyria
3. My Soldier
4. Winterfall
5. Titan’s Call
6. The Rising
7. A Mind’s Escape
8. Play With Fire
9. I Revine
10. Starlight
11. Carolus Rex

Medlemmar:
Lina Toni Grahn – sång
Ken Kängström – gitarr
Karl Löfgren – trummor
Viktor Carlsson – gitarr, sång
Jonas Asplind – bas

About Author