Ghost – Ceremony And Devotion (Live)

0

Caroline Distribution
Släpps den 19 januari

Ingen har väl missat succéberget som Ghost har klättrat upp för dom senaste åren. Med både ris och ros i baksätet fortsätter bandet att bjuda på sitt komplexa koncept av ABBA-metal, som nu är köpt utav stora delar av världen. I somras åkte påvesångaren Papa Emiritus III ut på turnén Popestar Tour runt om i USA, och spelade in material till Ceremony And Devotion. Som för att lugna stormen bestående av press, stämningar från före detta medlemmar och advokater släpper nu Ghost sitt första livealbum.

Ceremony And Devotions innehåller ett flertal säkra kort. Trots att det bjuds på några av bandets mest kännetecknande, alternativt uttjatade dängor, får dessa nytt liv. Majestätiska Cirice får med hjälp av publiken en ny storhet, samtidigt som Year Zero landar platt när man förväntar sig allsmäktig allsång som är alltför vek. Energiska Square Hammer är ironiskt nog den enda låten Ghost spelar från sin senaste EP Popestar (2016). Kaffepauser i all ära, men instrumentala Spöksonat och Devil Church hade kunnat lämnas hemma för att ge plats åt någonting mer nytt och fräsch ifrån EP:n hela turnén är döpt efter. Det är inte ofta Papas sångprestationer gör en besviken och inte heller denna gång misslyckas han. Under Mummy Dust hörs helt nya toner där pojkrösten byts ut mot djävulskt grymtande. När han tar ett trappsteg upp ur källaren under Per Aspera Ad Inferis sista refräng förstår man och känner sig tacksam över att livealbum fortfarande släpps.

Genomtänkt släpp eller flyktväg? Det är svårt att inte halka in på alla möjliga olika anledningar till varför Ghost har valt att släppa ett livealbum. Verket visar på många sätt att Ghost är ett väl godkänt liveband både på album och på scen. I väntan på att ett nytt studioalbum ska storma in, och så länge man har Ceremony And Devotion under hyfsad bra uppsyn, gör det inte så mycket om den flyger dit vinden tar den.

Betyg: 7/10

Spår:
1. Square Hammer
2. From The Pinnacle To The Pit
3. Con Clave Con Dio
4. Per Aspera Ad Inferi
5. Elizabeth
6. Body And Blood
7. Devil Church
8. Cirice
9. Ghuleh/Zombie Queen
10. Year Zero
11. Spöksonat
12. He Is
13. Mummy Dust
14. Secular Haze
15. Absolution
16. Ritual
17. Monstrance Clock

Medlemmar:
Papa Emiritus III – sång
Fem namnlösa gastar – övriga instrument

About Author