Ghost – Liseberg, Göteborg

0

Datum: 2017-09-30Röken och mystiken ligger som ett täcke över scenen där gastarna tar plats för att leverera djävulsk rock i ett lika djävulskt kallt Göteborg. Närmare 18 000 människor har samlats för att bevittna Satans hyllningar innan Ghost drar sig tillbaka till studion. Denna afton är nämligen finalen på en två år lång turné. Sedan starten 2008 har hånandet av katolska kyrkans doktriner varit den mystiska mantel bandet draperat sina skuldror med. Även om skvallerpressen lagt manken till för att demaskera medlemmarna. Frågetecknet kring bandet växer i takt med spelningen, men på grund av helt andra orsaker.

Bandet brakar loss med allsångsvänliga Square Hammer. Det slår absolut inte fel att Ghost öppnar med något av det poppigaste de har släppt, så att hela publiken får värma upp med stabila jämfotahopp i takt till musiken. Bandet fortsätter att leverera en ljusshow utan dess like för att verkligen sätta tonen på framträdandet. Under Cirice färgas scenen dovt lila medan Year Zero föräras en scen klädd i helvetiskt rött. Hela Liseberg må välkomna låten med öppna armar, men sångaren Papa Emeritus IIIs sång landar platt i verserna. Resten av kvällen är sånginsatsen godkänd varvid påven käckt klappar i händerna och skuttar omkring på scenen. Deus In Absentia blir en positiv överraskning i sluttampen. Senare får Monstrance Clock symboliskt avsluta kvällen. Men mitt i låten rusar två livvakter upp på scenen och släpar bort sångaren. I hans ställe vandrar en uråldrig påve in på scenen iklädd vita kläder och syrgasmask. Efter att ha rabblat några ord på italienska går han av scenen och lämnar publiken som ett enda stort frågetecken

Ryktet säger att Ghost har presenterat sin fjärde frontman, Papa Emeritius Zero. Det sägs också att orden som rabblades på scenen kan översättas till; ”Jag är Papa Emeririus Zero. Festen är över”. Och visst är festen över, men är det i form av eufori eller ett antiklimax? Efter en näst intill felfri konsert hade det inte varit fel med några fyrverkerier. Nu blir det istället till att grubbla på vad bandet har för planer för framtiden.

Betyg: 8/10

Medlemmar:
Papa Emeritus III – sång
Fem namnlösa gastar – övriga instrument

För fler bilder:
LÄNK

About Author